29. dubna 2019 06:00

Marihuana má tradici už tisíce let, jen (někteří) se k tradici nehlásí

Marihuana má ještě delší historii, než jsme si mysleli...

Konopí netřeba představovat

„Konopí je rostlina všem známá ve všech krajích, neboť z ní dělají silné provazy a tlusté plátno pro chudé lidi a na pytlovinu. Jest dvojí, samec a samice. Ženám, které následkem rozbouřené matky klesly k zemi, má se držeti u nosu zapálené konopí, a potom zase povstanou,“ píše ve svém proslaveném herbáři Petr Ondřej Mathioli.

Ať už onou „rozbouřenou matkou“ myslel proslulý bylinář a botanik cokoli (pravděpodobně silné problémy s ženským lůnem doprovázené mdlobami), zmínka o inhalaci konopí je nezpochybnitelná. Podle některých literárních údajů se konopí jako textilní rostlina využívalo už před 6000 lety v Číně a pojídání semen je ještě staršího data. Jak je to s historií využití psychoaktivních látek obsažených v rostlině? Americký úřad na kontrolu obchodu s drogami (DEA – Drug Enforcement Administration) udává, že nejstarší písemný záznam o užití kanabinoidů pochází z roku 2727 př. n. l., z doby vlády čínského císaře Shen Nunga. Mělo jít o využití konopí coby léčiva. Roku 1515 se konopí dostalo blíž k Evropě díky Španělům, kteří rostliny dopravili za účelem pěstování pro textilní využití. Nyní si DEA může do svého muzea drog přidat další položku.

Podivný nález

Svět uživatelů marihuany aktuálně vzrušila zpráva, že v poušti Gobi byl nalezen hrob poblíž Turpanu v čínské autonomní oblasti Xinjiang-Uighur. O rozsáhlém pohřebišti v této oblasti se vědělo už dlouho. Obrovské čínské pohřební pole o rozloze 54 000 m2 bylo odhaleno ujgurskými farmáři už před 20 lety. Ovšem pozdvižení vzbudil až průzkum konkrétní hrobky.

Věk Yanhaiské hrobky vědci odhadli na 2700 let a největším překvapením bylo 789 gramů stále zeleného konopí. Nejprve se vědci domnívali, že nalezené rostliny patří koriandru (Coriandrum sativum), ale chemická analýza odhalila, že pohřbený muž dostal do záhrobí „trávu“, tedy konopí seté (Cannabis sativa). Mumie zhruba pětačtyřicetiletého muže patřila modrookému bělochovi, s největší pravděpodobností vysoce postavenému šamanovi kultury Gushi.

Jednalo se o rozvinutou kulturu, která si vyráběla vlněné oblečení, splétala provazy z rákosu a měla poměrně složité pohřební ceremoniály. Muž pravděpodobně zemřel v Nebeských horách a jeho mumifikované tělo bylo převezeno během pravidelné migrační cesty. Ethan Russo, vedoucí vědeckého týmu, jenž zveřejnil informaci v Journal of Experimental Botany, potvrdil, že z daných rostlin se mohla extrahovat stejně silná a kvalitní marihuana, jaká se získává z rostlin pěstovaných v současnosti.

„Marihuana mohla být využita k tlumení bolesti či jiným medicinálním účelům, ale taky se jejího vlivu mohlo používat k věštění,“ říká Russo. Učiněný nález je dalším z důkazů, že se konopí s obsahem THC, tedy nikoli jen „technické“ rostliny, šířilo podél Hedvábné stezky a bylo předmětem darů, výměny i obchodu. Marihuana tak doprovázela dávnověké obchodníky, šamany, dobyvatele i osadníky. A dnes? Dnes se zkouší její využití v léčbě rakoviny.

Text: Topi Pigula

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom