Whisky, whiskey nebo bourbon? V čem je rozdíl?

Může existovat kukuřičná whisky?
Čemu dáváte přednost?
Čemu dáváte přednost?
pixabay.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Whisky, slivovice, rum… prostě pálenky, se od sebe způsobem výroby v zásadě neliší. To, co je odlišuje, je základní ingredience, ať už je ječmen ve whisky, slívy ve slivovici nebo melasa z cukrové třtiny v rumu. Jenže objednat si whisky v Irsku, byť je dělaná ze stejných ingrediencí jako skotská klasika, je prohřešek proti bontonu. Takže v čem je rozdíl?

Whisky nebo whiskey

Skotská sladová whisky (angl. malt whisky) nesmí obsahovat jinou obilninu než ječmenný slad. Zůstaneme-li u jednoduchého dělení, tak jednosladové whisky (single malt) jsou ty, jež se vyrobí a s ničím dalším nemíchají. Ovšem ty tvoří jen zlomek trhu, 90 % prodávaných whisky jsou „směsky“ různých druhů whisky míchaných v přesně daném poměru. Původní jednosladové whisky byly v minulosti považovány za příliš drsné a tak se míchaly s cílem vyladit jejich chuť do co nejjemnějších tónů. "Několik dobrých whisky smíchaných dohromady potěší jazyk většího množství lidí než jedna whisky nesmíchaná," napsal Arthur Bell, ve 40. letech 19. století. A tak světlo světa spatřily míchané (blended) whisky, ať už je to Johnny Walker, Black and White, Famous Grouse, Grant´s a desítky dalších. Podobné je to v případě "směsek" vína, kdy se namíchají hrozné odrůdy hrozna či mošty různých odrůd a výsledná směs je vznešeně zvaná cuvé.

Whisky - pijme dokud můžeme
Autor: Foto: Topi Pigula Whisky - pijme dokud můžeme

Irové si zakládají na tom, že svou whiskey destilují třikrát a nepoužívají (nebo opravdu v malém množství) rašelinu k získání specifické chuti. Naopak mnohé single malt whisky jsou rašelinnou příchutí typické. Skotové a Irové se dlouhodobě přou, který z národních nápojů je „lepší“, dopadá to samozřejmě podle pořekadla, že „každá liška vlastní ocas chválí“. Nezbývá než ochutnat a ocenit na vlastní chuťové papily. Ale přece jen si v Irsku raději objednejte tu jejich – whiskey. Rozhodně tím neurazíte.

Jak Irové, tak Skotové tvrdí, že původní název whisky/whiskey pochází z galského uisce beatha, což znamená živá voda. Možná by to byl zajímavý prvek do některé z pohádek, kde by se „živá voda“ (ve smyslu k životu přivádějící) vyměnila za tvrdou pálenku, na níž může vzniknout nebezpečná závislost. Ostatně právě Irové o tom vědí své, alkohol jim zásadně komplikoval život za „velkého hladu“ v letech  1845–49. Mimochodem v literárních zdrojích se dá dohledat zmínka o Irovi jménem Richard Mac Rannal, který se upil roku 1405.

ilustrační foto
Autor: Pixabay ilustrační foto

Když Američan říká whisky, tak myslí bourbon

Pár anekdot začíná slovy: „Přijde americký kovboj do baru a objedná si whisky…“ Jenže už tato věta by se dala označit za fór. Američané sice rádi tvrdí, že mají dobrou whisky (nebo whiskey), ale ve skutečnosti jde o zcela jiný nápoj – bourbon. K jeho přípravě se totiž musí použít slad s obsahem nejméně 51 % kukuřice. Je to zhruba podobný rozdíl, jako kdyby vám někdo nabídl slivovici, ale místo slív by více než z poloviny obsahovala angrešt. Další postup pálení by byl stejný, ale o slivovici by bezesporu nešlo.

Následuje dvojnásobná destilace minimálně dvouleté zrání v nových vypálených dubových sudech, whisky může zrát i v sudech, v nichž už dříve zrál jiný alkohol – například portské. Takže i nápoj jménem Jack Daniel’s Tennessee whiskey není ani whisky, ani whiskey, ale bourbon. A může za to obsah kukuřice a země původu.

Text: Topi Pigula

Reklama
Reklama