31. července 2020 15:00

Většina druhů kávy vyhyne do konce století. Smutný fakt, který nemůžeme změnit

Milovníci kávy, pozor. Tohle je zpráva pro vás.

Změny klimatu ohrožují až neuvěřitelnou část planety. Není se tomu ale co divit, globální klima je něco, na čem závisí osud všech druhů rostlin i zvířat – a samozřejmě také člověka. Stále další a další vědecké studie přesvědčivě dokládají, jakých všech oblastí našeho života se tyto změny dotknou. A kupodivu došlo i na milovník kávy...

Není káva jako káva

Britská přírodovědná společnost Royal Botanic Gardens vypracovala rozsáhlou studii, v níž se vědci pokusili popsat, jak si povedou různé druhy kávy v oteplujícím se světě. Zasadili čísla o tom, v jakých teplotách prosperují nejrůznější druhy kávy, do dat z klimatických modelů – a nemohli pak věřit svým očím.

Ukázalo se totiž, že budoucnost kávy je temná, hodně temná. Na Zemi existuje 124 druhů kávy, většina z nich roste v kontinentální Africe nebo na Madagaskaru. Kávový průmysl, díky němuž se většina bohatého světa touto látkou každé ráno „startuje“, ale využívá jen dva druhy kávy – kvalitnější arabiku a méně kvalitní robustu. Na arabiku přitom připadá asi 60 procent kávových produktů, zbytek je doménou robusty.

Arabika končí?

Bohužel, mezi druhy, které jsou do konce tohoto století ohrožené vymřením, patří i káva arabika... A pokud si myslíte, že konec století je nějaká vzdálená budoucnost, jste na omylu – jádro klimatické změny totiž spočívá v tom, klima je stále extrémnější, takže mohou přicházet extrémní meteorologické události, které mohou celý rostlinný nebo živočišný druh vymazat ze světa prakticky přes noc.

Důkazem je například listopad 2018, kdy sever Austrálie zasáhla nebývalá vlna veder. Horko bylo tak extrémní, že během pouhých dvou dní tam vyhynula více než třetina celkového počtu jednoho druhu kaloně.

Podobný příklad ale známe i z naší vlasti: Stačil u nás jediný rok, aby se počty dříve rozšířených kosů snížily o neskutečných 90 procent! Také v tomto případě je zřejmě jedním z viníků klimatická změna: přeje totiž komárům, kteří přenášejí virus, jenž kosy zabíjí.

Podle britských vědců, kteří svou „kávovou studii“ publikovali v odborném časopise Science Advance, může kávu potkat podobně rychlý osud. Kromě výše zmíněného problému totiž také popsali, že se asi třetina všech druhů kávy vyskytuje v oblastech, které nemají žádnou zvláštní ochranu.

Čísla o hrozbě pro různé druhy kávy jsou podle vědců velmi vysoká. Lidská produkce kávy sice vychází z odrůd kultivovaných a pěstovaných průmyslově, nikoliv divoce rostoucích, jimž se věnovala studie, stejně je ale pro dostatečnou produkci kávy potřebujeme – bez genetické rozmanitosti, která je v nich obsažená a kterou se pěstovaná káva obohacuje, by se tyto rostliny staly velmi zranitelnými a přecitlivělými na jakékoliv hrozby.

Topi Pigula

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom