18. srpna 2017 15:06

Vědecký návod: jak rozbít vejce

Vědci mají odpověď na všechno. A rozbíjení vajec je jen prachsprostá mechanika.

Třísknete do toho hodně a máte ruce nechutně slizké a bílek kape na podlahu. Klepnete málo a musíte pokus opakovat, zatímco skořápka se tříští v drobné úlomky, které nechcete. Naučit se efektně a efektivně rozbít vejce je určitou ukázkou zkušenosti v oblasti kulinářského umění.

Trefte se do středu

Samozřejmě se bavíme o rozbíjení vajec syrových, ať už přijdou na pánev, nebo poslouží jako surovina do těsta budoucích buchet. Volker Blum je vědcem zabývající se mechanikou materiálů na Duke University v britském Durhamu (neplést se Duke–NUS Medical School v Singapuru). Problém co nejlepšího rozbíjení vajíček ho zaujal natolik, že se na něj podíval z hlediska pevnosti a mechaniky skořápky. "Chcete, aby vejce prasklo v místě, kde je nejplošší, tedy uprostřed skořápky," říká Blum. Tam je totiž místo, které nedokáže absorbovat větší sílu.

Skořápková klenba

Vajíčko na svém oblém konci připomíná valenou klenbu. Historičtí stavitelé tyto klenby, často viditelné například ve starých sklepích, používali nejen ve stavbách, ale třeba i u mostů. Z hlediska mechaniky je důvod jasný – na jejich “špičkách” klenby udrží největší zatížení, protože dokážou tlak rovnoměrně distribuovat. V případě vajíčka to lze dokázat jednoduchým pokusem. Pokud ho uchopíte za oba vyklenuté konce do prstů jedné ruky a budete ho chtít rozbít, pravděpodobně k tomu nevyvinete dost síly. Ovšem pokud byste totéž zkusili uprostřed, v místě nejplošší skořápky, z rozbitím nebudete mít problém.

Nůž je lepší než lžička

Pevnost a křehkost jsou samozřejmě dva naprosto rozdílné pojmy. I vršek vajíčka dokážete prorazit úderem a čím tenčí předmět použitete, tím menší sílu vzhledem k přenášenému tlaku budete potřebovat. To ostatně ví každý, kdo někdy použil jehlu k tomu, aby udělal otvor do skořápky vajíčka určeného k vyfouknutí. Pokud jde jen o pouhé rozbití a třeba oddělení bílku od žloutku, je ideální použít předmět, který je co nejužší, dlouhý, ale nezahnutý. Pokud vás z kuchyňského náčiní napadl nůž, respektive jeho nabroušená strana, tak uvažujete správným směrem. Pak stačí jen udeřit vhodnou silou – ani moc, ani málo – a dostat do trhliny prsty pro její rozšíření.

“Podle zlomové mechaniky jakmile v objektu vytvoříte trhlinku, můžete praskliny rozšiřovat tak dlouho, až dosáhnete něčeho, co se nazývá kritická délka trhliny. Pokud jste někdy kráčeli po hladině rybníka pokrytého tenkým ledem a dívali se na chodidla, mohli jste zaznamenat podobnou situaci. Brzy po dosažení kritické délky trhliny spadnete pod led,” píše server Popular Science. Malá trhlina v ledu nic neznamená, ale pokud budete působit stále stejnou vahou a trhliny budou přibývat, jste ve vážném nebezpečí. U rozlamování vajíčka je to podobné – pokud budete rozšiřovat trhlinu stále stejnou silou, hrozí náhlé prasknutí, ale na rozdíl od chůze po zamrzlém rybníku jen drobná nehoda.

Text: Topi Pigula

Topi Pigula

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom