Už jste ochutnali velrybí maso?

Lov velryb na konzumaci je zakázaný. To ale neznamená, že ho nemůžete ochutnat.
Zatím neulovená velryba
Zatím neulovená velryba
Pixabay
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Velryba na vlastní žaludek

Psal se rok 1996 a v restauraci 3 Frakkar v islandském Reykjavíku se sešli 3 Češi – dvě ženy a jeden muž. Vyhladověli po měsíční expedici po této ostrovní zemi se rozhodli pro experiment. Ochutnat z místního jídelního lístku jídlo, aniž budou pátrat, co to je. K tomu došlo až po objednání, kdy anglicky mluvící obsluha vysvětlila nápisy na islandském jídelním lístku. Jedna porce byla velrybí. Přinesené maso bylo červené, podobné hovězímu. A chuťově vůbec nebylo špatné.

Velrybí maso
Autor: Wikipedia commons Velrybí maso

Slova norského velrybáře

Norský časopis Tidens Tegu cituje (v češtině citaci převzal roku 1925 časopis Vesmír) velrybáře S. Saebjornsona: „Prvé šťastné pokusy zavésti velrybí maso, jsme učinili v roce 1918, kdy přinesli jsme je z Bjórnoféltet. Nejprve bylo nutno přemoci předsudek i rozdíleli jsme jsme maso zdarma, což se potkalo s dobrým výsledkem. V místem při západním pobřeží, kde jsme přistáli, stoupal zájem o velrybí maso i musili jsme je zasílati i do východních krajů. Lidí byli velmi povděčni, že dostali dobré a laciné maso. V místních časopisech se objevily články hospodyní, projevující svou spokojenost přístupem i nezámožným třídám, i udávající návody na úpravy tohoto masa, jež má touž výživnou hodnotu jako maso hovězí a je velmi lehko stravitelné. Jest řada případů, že lidé trpící žaludečními obtížemi, takže nemohli snésti snésti jiného masa, strávili maso velrybí bez nejmenších potíží.

Předobrazem Melvillova kapitána Achaba se stal Edmund Gardner
Autor: archiv Prima ZOOM Předobrazem Melvillova kapitána Achaba se stal Edmund Gardner

V posledních letech jsme použili z každé velryby asi 1900 kg dobrého masa. Ze třinácti velryb chycených v roce 1923 dali jsme na trh 25 000 kg masa... proto jest nutno využíti těchto velikých hodnot, které nám moře přináší k našemu prahu, a osamostatniti se cizozemského importu masného.“ V této souvislosti je dobré připomenout, že Norsko v té době přiváželo hovězí maso z ciziny.

Ceny velrybího masa

V loňském roce se v USA diskutovaly ceny velrybího masa. Organizace Greenpeace ve svém dopise ze dne 14. února 1995 tvrdila, že cena za kilogram velrybího masa je 160 dolarů, přičemž nebylo jasné, zdali jde o cenu maloobchodní či velkoobchodní. Podle Alana Macnova jsou obě částky nesmyslně přehnané. Skutečná velkoobchodní cena byla v té době 17 dolarů za libru, průměrná maloobchodní cena v Tokiu je okolo 64 dolarů za kilogram.

I přes existující ´celosvětový´ zákaz lovu velryb dál lov velryb v některých zemích pokračuje. Vědecká komise Mezinárodní velrybářské komise uvedla, že roční úlovek 400 plejtváků jižních pro výzkumné účely z antarktické populace přesahující 760 000 zvířat nemá žádný nepříznivý vliv na populaci; stejně tak výzkumný úlovek o 100 kusech stejného druhu z japonské pobřežní populace, jež činí nejméně 25 000 zvířat. Výbor rovněž potvrdil hodnotu japonského výzkumu velryb,“ tvrdí na stránkách New York Times v roce 1996. Jeho slova jsou pochopitelná, neboť se jedná o konzultanta Japonské velrybářské asociace.

Rok 2016

Mezinárodní soudní dvůr sice potvrdil, že v případě Japonska se nejedná o vědecký, ale komerční lov. Byla to zrovna Greenpeace, která odhalila naporcované kusy velryb z „vědeckých“ lovů, připravené k expedici do obchodů. Japonsko prostě ignorovalo rozhodnutí mezinárodního soudu. Jaká je aktuální situace? „Poprvé v životě jsem jedl velrybí maso na rybím trhu v Bergenu. Chutná jedinečně, ale přesto budu nadále dávat přednost lososům. Cena je trochu vyšší, ale v Norsku je stále běžné,“ komentoval Leo M. svůj zážitek 29. června 2017.

Velrybáři rychle zdecimovali populaci velryb žijících u pobřeží a velryby se díky své inteligenci přesunuly jinam
Autor: archiv Prima ZOOM Velrybáři rychle zdecimovali populaci velryb žijících u pobřeží a velryby se díky své inteligenci přesunuly jinam

Chcete-li ochutnat velrybí maso, nemusíte jezdit do Japonska, stačí cesta na Island nebo Norska. Island si je vědom, že konzumace velrybího masa patří k turistickým lákadlům, je to zážitek, který si návštěvníci dopřejí jen málokde. Gunnar Bergmann Jónsson, majitel velrybářské lodi Hrafnreyður přiznává, že přibližně 65 procent islandského lovu plejtváků je prodáváno místním restauracím a zbytek se prodá místním obchodům s potravinami.

Jak ukázal úspěch filmu Zachraňte Willyho, patří veltryby mezi filmová lákadla, kosatky chytající míčky a vozící na hřbetě své cvičitele jsou oblíbenci „mořských světů“ a jak se ukazuje, jejich maso je soustem i pro gurmánskou turistiku. Velryby jsou ikonickými živočichy, ať už se jedná o dravé kosatky, nebo planktonem a krilem živící se velryby černé. Mají svou úlohu v ekosystému, svou evoluci a i přes nedodržovaný mezinárodní zákaz lovu (doufejme) také svou budoucnost.

Text: Topi Pigula

Reklama
Reklama