Snědli byste mořskou okurku? Než řeknete ano, podívejte se na video

Sumýš (tedy mořská okurka) jako gastronomická specialita. V Asii patří mezi pochutiny, Čech by si ale nejspíš nepochutnal.
Mořská okurka k pozření zrovna neláká...
Mořská okurka k pozření zrovna neláká...
istock.com

reklama

Mořská okurka není zelenina, ale zvíře

Sumýš i přes své anglické pojmenování sea cucumber, tedy mořská okurka, není zelenina, ale patří k mořským tvorům známým jako ostnokožci, mezi nimiž mimo jiné najdete třeba mořské hvězdice. Válcovité protáhlé a mírně strupaté tělo skutečně připomíná okurku jak tvarem, tak velikostí.

Sumýši jsou na první pohled extrémně nezajímaví. Jedním otvorem nasávají potravu, kterou vybírají z mořského dna, opačným koncem vyvrhují nestravitelné zbytky – a překvapí jen když jsou v nebezpečí. V ten okamžik vyvrhnou proud lepkavé, rychle tuhnoucí hmoty (mimochodem se jedná o jejich vnitřnosti), což útočníka zaskočí, často zažene a občas zabije. Vzhledem k tomu, že se sumýši objevují na asijském jídelníčku, se ale nejedná o stoprocentně účinnou obranu.

Sumýš druhu Holothuria nigralutea
Autor: François Michonneau Sumýš druhu Holothuria nigralutea

Sumýší sushi

Sushi je spojováno hlavně s japonskou kuchyní, zatímco sumýši s čínskou či indonéskou. Své využití nacházejí jako přísada do polévek či se dusí. Vzhledem k „faloidnímu“  tvaru těla není divu, že Číňané pokrmu ze sumýšů připisují afrodiziakální účinky. Svou roli v této pověře hraje i výše popsaný způsob obrany připomínající ejakulaci.

Říká se, že proti vkusu žádný dišputát, a tak nabízíme jeden unikátní korejský recept, v němž jsou mužské okurky základní surovinou. Dokoukáte ho do konce?

reklama

reklama