Snídáte a snažíte se zhubnout? Možná neděláte dobře

Vydatná snídaně zřejmě není tak přínosná, jak se všeobecně traduje. Jak snídaně souvisí s obezitou a hubnutím?
K snídani to, co mi chutná? Není problém...
K snídani to, co mi chutná? Není problém...
pixabay.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nejdůležitější jídlo dne

Snídaně se obecně považuje za „nejdůležitější“ jídlo dne. Skladba použitých surovin se v mnoha zemích a krajích značně liší. Zatímco hodovníci ze Spojených států a Spojeného království upřednostňují vejce a slaninu, v Itálii a Francii vyhrávají voňavé croissanty. Bez ohledu na to, na jaké dobrotě si ráno pochutnáváme, mnoho lidí pohlíží na snídani jako na podstatnou část celého dne. A přitom nejde o žádný boom posledních let. Také naši prarodiče byli svými rodiči kontrolováni, aby nechodili s prázdným žaludkem do školy nebo na pole. Je ale snídaně pro lidský organismus skutečně tak přínosná, jak si myslíme? 

Snídat, nebo nesnídat? 

Rozsáhlá metaanalýza se na důležitost snídaně zaměřila a její výsledky jsou přinejmenším hodně překvapivé. Podle zjištěného totiž neexistuje žádný vědecký důkaz, který by její zásadní přínos dokazoval. Dosud zkrátka nikdo objektivně nepotvrdil, že je první ranní jídlo dobrou strategií vedoucí ke snížení tělesné hmotnosti. A zdali má úplné vynechání snídaně opačný efekt se také neví. Některé předchozí výzkumy sice naznačují, že brzké ranní jídlo může člověku pomoci udržet zdravou hmotnost, ovšem výsledky vždy vycházely z dostatečně neprůkazných hodnocení. Nyní vědci zjistili, že lidé, kteří pravidelně snídají, přijímají – oproti těm, co nesnídají – průměrně o 260 kalorií denně víc. Naopak lidé, co snídani vynechali úplně, byli v průměru o 0,44 kilogramu lehčí. Metaanalýza přitom nenašla žádný významný rozdíl v rychlosti metabolismu mezi snídajícími a nesnídajícími účastníky. Jak je tedy vidno, pravidelné snídaně mohou naopak přispívat k nárůstu tělesné hmotnosti – „Jednoduše tím, že spotřebujete více kalorií,“ tvrdí profesorka Flavia Cicuttini z australské Monash University. Prezentované závěry jsou přitom v rozporu s mnohými oficiálními směrnicemi pro stravování. Tyto mluví o snídani jako o prostředku vedoucímu k zhubnutí. „Naše studie jasně ukazuje, že to není dobrá myšlenka,“ komentovala profesorka. 

K takovému závěru dospěl vědecký tým poté, co zanalyzoval 13 klinických studií ze zemí s vysokými příjmy za posledních 28 let. Mezi nimi se nacházeli lidé s různorodými stravovacími návyky. Pět studií zahrnovalo účastníky s nadváhou, zbývajících se účastnili dobrovolníci s různou hmotností. U některých vědci sledovali vliv snídaně na denní spotřebu energie, u jiných zkoumali účinky snídaně na změnu tělesné hmotnosti. Přihlédnuto bylo samozřejmě i k lidem, co ráno snídali a co nesnídali vůbec. Výsledky zatím nejrozsáhlejšího pokusu byly publikovány v roce 2014, během něhož se celkem 300 účastníků snažilo po dobu 16 týdnů hubnout. Závěr nakonec dospěl k názoru, že konzumace snídaně nemá během tohoto období na úbytek tělesné hmotnosti žádný vliv. Ani velký přezkum ovšem není zdaleka rozhodující. Existuje totiž podstatný problém: nejdelší studie probíhala po dobu maximálně 16 týdnů. Taková doba tedy není pro objektivní posouzení vlivu snídaně na lidské zdraví a hmotnost stále dostatečná. „Jelikož kvalita zahrnutých studií byla většinou nízká, měly by být nové nálezy interpretovány opatrně,“ upozornila Flavia Cicuttini. 

Hlídejte si kalorie 

Ovšem pozor, autorka vědecké práce lidem určitě nedoporučuje přestat snídat. Spíše se snaží upozornit na to, že „snídaňová mánie“ není de facto nijak objektivně podložena. Brzké ranní jídlo zkrátka nemusí být účinnou strategií k efektivnímu hubnutí. Profesorka tedy navrhuje, aby si snídající lidé s nadváhou raději spočítali počet kalorií ve svém prvním ranním pokrmu. Jedině tak si lze spočítat ideální množství jídla po zbytek celého dne. „Myslím, že klíč k úbytku hmotnosti je počet kalorií, které jíte,“ dovysvětlila profesorka. Jak se zdá, zažité klišé „snídej sám, obědvej s přítelem a večeři dej nepříteli“ nemusí vůbec platit. Na druhou stranu je samozřejmě zásadní, jaké potraviny naše snídaně obsahuje. Snad každý talíř by měl zahrnovat vitamíny a živiny, které lidské tělo pro správné zdraví potřebuje. Za zdravou snídani se rozhodně nepovažuje jogurt plný „rychlých“ cukrů nebo müsli s přemírou nekvalitní čokolády. 

Text: Petr Smejkal
 

Reklama
Reklama