Silvestrovská rada! Jak se popasovat s alkoholem a kocovinou?

Démon alkohol lidstvo doprovází odnepaměti stejně jako kocovina a mizerné stavy. Co s tím?
A jak bojujete s kocovinou vy?
A jak bojujete s kocovinou vy?
http://pixabay.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Známe to téměř všichni. Při bujarých oslavách jen málokdo přemýšlí nad následujícím ránem. Po nepříjemném probuzení čeká pijana neukojitelná žízeň, bolesti hlavy, všeobecná slabost a celkové rozjímání nad lidským bytím. A světě div se, podobné martyrium se opakuje u některých každý víkend. Existují však jednoduché metody, které mohou alkoholové následky alespoň umírnit. Nejprve je ale nutné pochopit, jakým způsobem alkohol na lidské tělo vlastně působí.

Tvrdý alkohol vede k agresivitě
Autor: http://pixabay.com Tvrdý alkohol vede k agresivitě

Špatná rána pijanova

Po vypití alkohol putuje rovnou do žaludku. Většina je absorbována stěnami dvanáctníku, který je doslova protkán cévami. Odtud proudí krev společně s molekulami etanolu (účinná látka alkoholického nápoje) přímo do jater. Největší centrální orgán látkové výměny se následně postará o částečné rozdělení. Zbytek pak pokračuje v cirkulaci oběhovým systémem, dokud znovu neprojde játry, kde se ještě více rozloží. Alkohol v těle neustále putuje do doby, než jeho koncentrace neklesne na přirozenou mez. Lidské tělo totiž obsahuje určité množství etanolu, byť se jedná o nepatrný zlomek. O zhruba 90 procent odbourání alkoholu se postarají játra, zbytek pak připadá ledvinám, plícím a kůži.  

Alkohol koluje tělem…

Jakmile lidské tělo detekuje přítomnost většího množství etanolu, játra nastartují trojici základních enzymů: alkoholdehydrogenázu, cytochrom 2E1 a acetaldehyddehydrogenázu. První dvojice oxiduje etanol, čímž vzniká acetaldehyd. Látka se pak za pomocí třetího enzymu přemění na kyselinu octovou, která se rozloží na vodu a oxid uhličitý. Právě acetaldehyd dává lidskému tělu nejvíce zabrat. Čím rychleji tedy tělo opouští, tím dříve se člověk cítí lépe. Tato chemicky aktivní molekula integruje s bílkovinami a porušuje jejich funkce. Působením sloučeniny trpí centrální nervový systém a různé tkáně, což způsobuje slabost a nevolnost.

Tvrdý alkohol vede k agresivitě
Autor: http://pixabay.com Tvrdý alkohol vede k agresivitě

Čím jsou enzymy aktivnější, tím se etanol dříve štěpí. Koncentrace alkoholdehydrogenázy závisí na pohlaví, hmotnosti a věku osoby. Aktivitu tohoto enzymu bohužel není možné uměle zvýšit. Na druhou stranu je pravda, že produkce enzymu cytochromu 2E1 se může navýšit pravidelnou konzumací alkoholických nápojů. Stálí pijáci se tak vrátí do normálního stavu rychleji než „sváteční“ ochutnávači. Přesto u obou případů hraje pro vystřízlivění klíčovou roli čas.

Večer šohaj, ráno šohaj

Acetaldehyd je extrémně agresivní, tudíž je žádoucí nahromaděné množství spojit s nějakou cizí substancí. Ideální je například aktivní uhlí v tabletkách. Vhodné jsou i další sorbenty, jako například enterosgel, ovesná kaše nebo obyčejná rýže. Vzhledem k tomu, že má etanol největší vliv na játra, není na škodu se látky co nejdříve zbavit. Pomáhá pití čisté vody, teplá sprcha a pocení. Za obecně účinné se považuje jóga nebo sport. Motorické činnost ovšem nejsou doporučovány lidem, kteří mají problémy s kardiovaskulárním systémem.

Červené víno... a je ho dost
Autor: Foto: Topi Pigula Červené víno... a je ho dost

Kromě sportovních aktivit pomáhá konzumace některých vybraných potravin. Vhodné jsou například citrusy, jejichž kyselé šťávy zpomalují tvorbu acetaldehydu. Ideální je čerstvé a neupravené ovoce, které obsahuje nejvyšší množství nejúčinnějších látek. Namísto nakrájeného citronu v horkém čaji je dobré dát přednost syrovému pomeranči nebo grapefruitu. Zatímco někteří lidé nemohou během kocoviny pozřít ani malé sousto, mnohé ovládá velká chuť k jídlu. Během střízlivění není nutné držet hladovku, ovšem stejně nežádoucí je i přejídání. Velká svačina střízlivění zpomaluje až čtyřnásobně. Vůbec nejhorší je pojídání mastných pokrmů.

Chuť k jídlu je ideální zažehnat lehkými polévkami, kaštany, bílými rybami, zeleninovým pyré a jinými, lehce stravitelnými potravinami. Vzhledem k tomu, že alkohol narušuje v našem těle přirozenou rovnováhu sodíku a draslíku, vhod přijdou potraviny na doplnění důležitých minerálů. Například banány a brambory mají draslíku dostatek. Pokud nepříjemné stavy a bolesti hlavy neodezní ani po snídani, cvičení, sorbentech a sprchování, poslední záchranou jsou léky. Nevhodné jsou pilulky obsahující paracetamol. Pro tělo je daleko příznivější vypití šumivé tabletky aspirinu, která se velmi rychle vstřebává a účinkuje.  

Text: Petr Smejkal

Reklama
Reklama