20. prosince 2017 08:16

Různé druhy alkoholu vyvolávají různé emoční reakce, tvrdí studie

Alkohol: destiláty způsobují agresivitu, víno zase uklidňuje.

Studie pijanů

Podle britské studie zveřejněné zdravotnickou organizací Public Health Wales to vypadá, že pití různých typů alkoholických nápojů přímo ovlivňuje emoční chování člověka. Například ti, kteří pijí lihoviny, vykazují větší míru agresivity než pijáci piva a vína. „Po celá staletí byla historie rumu, ginu, vodky a dalších destilátů spojována s násilím. Tato celosvětová studie naznačuje, že konzumace lihovin pravděpodobně způsobuje vyšší agresivitu než jiné nápoje,“ uvedl ve svém prohlášení spoluautor studie Mark Bellis.

Bellis se svými kolegy analyzoval výsledky nezávislého průzkumu Global Drug Survey (GDS). „Alkoholového“ průzkumu se účastnilo přibližně 30 tisíc dospělých osob ve věku od 18 do 34 let, které v minulém roce konzumovaly alkohol. Každý odpovídal v rámci specifických otázek na pocity související s pitím tvrdého alkoholu, piva a červeného nebo bílého vína. Studie zahrnovala požití alkoholu jak v domácích, tak restauračních podmínkách. Každý z účastníků byl instruován, aby se zaměřil na veškeré emocionální pocity. Kromě pozitivních myšlenek se respondenti měli soustředit i na negativní emoce včetně únavy, agresivity, neklidu a smutku."

Alkoholové nálady

Jednotlivé odpovědi prozradily, že různým druhům alkoholu jsou připisovány různé emoce. Například po vypití destilátů budete hledat pocity uvolnění marně (20%), zatímco popíjení červeného vína je na tom se svými 53% společně s pivem (50%) nadmíru dobře. Pití tvrdého alkoholu dopadlo obecně vůbec nejhůře. Téměř třetina respondentů spojovala konzumaci silnějších lihovin s pocity agrese. Oproti tomu červená vína vyvolala negativní pocity u pouhých 2,5% respondentů, v případě piva u 6,7%.

Konzumace kořalek ale nemusí být vždy nevýhodná. Téměř šest z 10 účastníků uvedlo, že po sklenkách ginu, whisky a vodky měli více energie a sebedůvěry. Čtyři z 10 pijáků se také cítili více sexuálně přitažlivými. Zdali zvýšená sexuální přitažlivost působila i na blízké okolí ale studie neprozradila. „Destiláty se často konzumují rychleji a mají mnohem vyšší koncentraci alkoholu. To může vést k rychlejším stimulačnímu účinku při zvyšování hladiny alkoholu v krvi,“ komentoval Bellis.

Démon alkohol

Je nicméně důležité poznamenat, že se jedná o observační studii, která se zakládá na pozorování a odpovídání. Z tohoto důvodu nelze vyvodit jednoznačný závěr, neboť vědci nejsou schopni ovlivnit faktory, které účastníky vedly k určitým emocím a následným odpovědím. Zároveň zdůrazňují, že na pijáckých pocitech se podílí řada druhořadých faktorů. Mezi ně patří například reklamy, kdy a na jakém místě se alkohol konzumuje a obsah alkoholu v různých nápojích.

Pochopení emocí spojených s konzumací alkoholu považují vědci za velmi důležité. Bilance je totiž neradostná: zhruba 3,3 milionů úmrtí a přibližně jeden z 20 případů špatného zdravotního stavu a zranění na celém světě je přímo způsobeno alkoholem.

Text: Petr Smejkal

Topi Pigula

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom