Proč muslimové nejedí vepřové maso? Americký antropolog přišel na nečekanou příčinu

Starověcí Arabové jedli vepřové maso. Proč pak přestali?
Zamyšlený šejk
Zamyšlený šejk
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Že muslimové a židé nejedí vepřové maso, ví každé malé dítě. Že je to z náboženských důvodů, vám také asi řekne kdekdo. Pro historiky však nejsou tato vysvětlení zajímavá – důležité je pro ně, kde se vzala tato motivace v čase a co ji způsobilo.

Nová studie amerického antropologa Richarda W. Reddinga přichází s nečekanými poznatky: lidé, kteří žili na Arabském poloostrově v době mezi roky 5000 a 2000 před Kristem normálně prasata chovali a jejich maso konzumovali. Ale kolem roku 1000 se něco radikálně a velmi rychle změnilo: prasata z této oblasti prakticky vymizela.

Dříve se antropologové domnívali, že celá oblast je pro chov vepřů nevhodná a že se maso v horku rychle kazí – rituální (a posléze náboženský) zákaz by tedy měl být způsoben riziky, které vepřové v tomto prostředí přináší.

Mrtvé teorie

Další z teorií tvrdila, že Arabové i židé měli kočovné předky – a v těchto kmenech, které relativně rychle mění bydliště, byla prasata extrémně nevhodná. Vepři totiž potřebují hodně vody a nepříliš rádi se pohybují, ke kočovnému životu se tedy vůbec nehodí… Ale vzhledem k tomu, že vepři se na Arabském poloostrově dříve chovali, není tato teorie příliš pravděpodobná.

Profesor Redding má vlastní vysvětlení záhadného zmizení vepřů z jídelníčku na Blízkém východě. Viní z toho kuřata. Právě příchod drůbeže by mohl být příčinou úbytku vepřů a posléze jejich rituálního zákazu. Proč? Vepř potřebuje na vytvoření jednoho kilogramu masa 6000 litrů vody, zato kuřeti stačí „pouhých“ 3500 litrů. V prostředí, kde má voda cenu zlata, byl příklon ke kuřatům zcela logický…

Vejce porazila vepře

Navíc dávají, na rozdíl od prasat, také vejce, která se velmi snadno a rychle transportují i konzumují. V horkém prostředí se maso velice rychle kazí – když zabijete vepře, máte rázem velký problém s tím, co s masem uděláte. U vajec a malých kuřat tento problém zcela odpadá…

Prasata se v této konkurenci stala bezcennými – a proto se přestala chovat. Od toho už byl jen malý krůček k jejich absolutnímu zákazu.

Text: RD

Tento článek najdete v těchto speciálech
Reklama
Reklama