Potvrzeno: Cukr zvyšuje riziko rakoviny! Kolik je kritické množství?

Cukr zvyšuje riziko rakoviny prsu....
Smrtící cukr?
Smrtící cukr?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Cukr zvyšuje nebezpečí vzniku rakoviny prsu a metastáz, především jde o fruktózu. Výzkum amerických vědců osvětluje mechanismus, který vyvolává "nebezpečnou souvislost" mezi konzumací sladkostí a vznikem nádoru. Není to jen otázka kilogramů navíc a estetického vzhledu. Hojná konzumace cukrů, typická pro západní stravování, zvyšuje nebezpečí vzniku zhoubných národů prsou a metastáz v plicích. Novým způsobem osvětluje "sladké nebezpečí" studie vědců z prestižního Andersonova centra pro výzkum rakoviny americké Texaské univerzity.

Již dřívější epidemiologické studie prokázaly, že přísun cukrů pocházejících z jídla má významný dopad na vývoj karcinomu prsu. Podporuje totiž zánětlivé mechanismy nebo vede ke zvýšené hladině inzulinu v krvi. To přispívá ke vzniku choroby.

Inzulin je hormon, který organismus produkuje v reakci na zvýšení hladiny cukru v krvi (glykémie). Reguluje však i jiné stránky fungování našeho organismu, a proto je považován za klíčový hormon ve vztahu mezi jídlem a rakovinou. Příliš mnoho inzulinu v krvi například vede u žen k nadměrné produkci testosteronu, mužského pohlavního hormonu. Jinak inzulin přispívá k produkci růstového faktoru IGF-1, který je doslova "hnojivem" pro buňky, zvláště pak ty rakovinové.

Zlatá zeď proti rakovině...

Zlato proti rakovině! V Olomouci přišli s přípravkem, který poráží nádory

Američtí vědci nejprve zkoumali vliv cukru na mléčné žlázy u pokusných zvířat v laboratoři a pak ukázali vliv konzumace cukrů na aktivaci metabolického procesu nazývaného 12-LOX (12-lipoxygenáza), který usnadňuje růst nádoru a šíření metastáz.

Hrozba jménem fruktóza

"Na vině je zejména fruktóza, a to více než glukóza," uvádí Lorenzo Cohen, spoluautor studie a docent Texaské univerzity. "Obecně ale víme, že nadměrný přísun cukrů, amidů a sacharidů vede ke zvyšování tělesné hmotnosti, což končí až obezitou, stresem, poškozením drobných cév a vede ke kardiovaskulárním nemocem. Teď ale bylo vícekrát potvrzeno, že existuje vztah mezi nadbytkem cukrů a nádorem," dodává Cohen, jehož citoval italský deník Corriere della Sera.

Abychom udrželi hladinu inzulinu v krvi nízkou, musíme značně snížit (nebo zcela vyloučit) konzumaci bílého i hnědého cukru a ke slazení používat například slad z ječmene. V jídelníčku bychom také měli omezit rafinované sacharidy (bílou mouku nebo rýži), a to ve prospěch celozrnné mouky či celozrnné rýže a brambor. A také bychom se měli seznámit s glykemickým indexem, který ukazuje, jak jídlo zvýšilo úroveň glykemie v těle.

ČTK

Jediná kapička krve

Přelom: Finové tvrdí, že poznají rakovinu z kapky krve!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama