Nejcennější část avokáda vyhazujeme, říkají laboratorní výsledky

Prozatím nejméně oceňovaná část této superpotraviny by do budoucna mohla pomoci v lékařství, kosmetice a potravinářství. 
Avokádo je superpotravina
Avokádo je superpotravina
Pixabay

Avokádo patří mezi oblíbené a chutné ovoce, které se stalo neodmyslitelnou součástí lidského jídelníčku. Zatímco si na sladké dužině s chutí pochutnáváme, pecka se slupkou zůstávají bez povšimnutí.

Přitom by právě tato nejméně oceňovaná část avokáda mohla v brzké době projít výraznou transformací, která by odpad přeměnila na užitečné látky. V první studii svého druhu vědci uvádějí, že slupky z avokádových semen jsou doslova skryté zlaté doly plné dříve nepoznaných chemických sloučenin. Tyto sloučeniny by do budoucna mohly být využity k léčbě řady vážných nemocí a v odvětví mnoha jiných oborů.

Zmražené avokádo
Zmražené avokádo

Nejcennější je slupka

Výsledky své práce vědci prezentovali na 254. národním setkání Americké chemické společnosti (ACS). „Mohlo by být velmi pravděpodobné, že slupky z avokádové pecky, které většina lidí považuje za odpad z odpadů, jsou ve skutečnosti klenotem drahokamů, protože léčivé látky v nich mohou být nakonec použity k léčbě rakoviny, srdečních onemocnění a dalších stavů,“ řekl odborník Debasish Bandyopadhyay.

Každoročně se vyprodukuje téměř 5 milionů tun avokáda. Ve většině případů se masná část tohoto ovoce zkonzumuje a semeno obalené slupkou se hodí nevyužité do koše. Někteří výrobci jedlých olejů sice extrahují avokádový olej z těchto semen, ovšem jejich plevy odstraní a před zpracováním zlikvidují. Vědci z University of Texas v Rio Grande se ale snaží dokázat, jaké vzácnosti se výrobci vlastně zbavují.

Úspěšný laboratorní pokus

Nejprve rozdrtili asi 300 sušených slupek z pecek avokáda, z nichž dodatečným zpracováním získali asi 3 čajové lžičky oleje a kolem 30 gramů vosku. Získaný produkt výzkumný tým podrobil plynové chromatografii a hmotností spektrometrii. Výsledkem bylo 116 sloučenin v oleji a 16 ve vosku. Zajímavé přitom je, že většina z těchto sloučenin se v samotných semenech nenachází. Mezi olejovými složkami byl nalezen behenyl alkohol (známý jako dokosanol), což je důležitá složka používaná v antivirových lécích. Dále byla zjištěna přítomnost látky heptakosan, která může zpomalit nebo zastavit růst nádorových buněk, a kyselina laurová, jež se může podílet na snížení rizika aterosklerózy. Ve vosku byl zase zjištěn butyl benzyl ftalát, což je plastifikátor používaný k podpoře flexibility v mnoha syntetických výrobcích. Vosk dále zahrnoval látky používané v kosmetice a potravinářské výrobě.

Avokádo na stromě
Autor: http://pixabay.com Avokádo na stromě

Debasish Bandyopadhyay a jeho tým se nyní pokouší získané sloučeniny upravit tak, aby mohly být použity k výrobě kvalitnějších léků s menšími nežádoucími účinky. Jak se tedy zdá, avokádo mezi superpotraviny skutečně právem patří – a to nejen kvůli vysokému obsahu antioxidačních látek a důležitých omega-3 mastných kyselin.

Text: Petr Smejkal

reklama