Nahradí mléčné hrudky „mlíčka“ do kávy?

Snížení spotřeby plastu vypadá to jako krok správným směrem
O to tady jde - 10 g mléka a fůra odpadu
O to tady jde - 10 g mléka a fůra odpadu
pixabay.com

Mlíčka do kávy

Je to běžný pohled, objednáte si kávu a k ní dostanete maličký plastový kalíšek s 10 g mléka. Samotný obal je tvořený známým maličkým plastovým kalíškem a hliníkovým víčkem. Hliník se odtrhne, mléko použije a nádobka skončí v odpadu. V rámci domácností, hotelů, občerstvení v letadlech konferencí to jsou desetitisíce denně kousků plastů. Joachim Ulrich z  Universität Halle-Wittenberg a jeho výzkumný tým se na tento problém zaměřil. Nešlo by udělat malá porce mléka z obalu, který by nebyl plastový, dal se vhodit přímo do kávy a produkt stal se tak vlastně bezobalový?

Bez kávy ani ránu. Ani ráno.
Bez kávy ani ránu. Ani ráno.
pixabay.com

Cukr jako základ

Proces, který popsali v časopise Chemical Engineering & Technology vysvětluje Martha Wellnerová, která jej vyvinula v rámci svého doktorského studia. Nové mléčné kapsle lze v podstatě porovnávat s kostkami cukru naplněnými mlékem nebo kondenzovaným mlékem. Základem je mléko osladit a horké nalít do formiček, kde chladne. Když se roztok ochladí, přebytečný cukr se pohybuje na okraji kapaliny a vytváří krystaly. "Krystalická kůra vytváří typ obalu kolem kapslí, který se snadno rozpouští v horké kapalině," říká Wellnerová.

Joachim Ulrich přišel se myšlenkou „zapouzdření“ už před lety, neboť jeho tým už mnoho let studuje procesy tvorby krystalů a hledá způsoby, jak je aplikovat v průmyslu, například při výrobě pilulek. "Již jsme studovali různé enkapsulační procesy v rámci jiných doktorských projektů, avšak s ohledem na další cíle," říká Ulrich. Věří, že nový, ekologický vývoj má mnoho potenciálních aplikací.

Základní úkol – nahradit plastové „kapsle“ mléčnými hrudkami mají ale dva logický zádrhely. Obal je vlastně tvořen cukrem, což znamená, že káva bude více či méně sladká (pro sladší variantu se testuje sacharóza, pro méně sladkou erytrikol), takže ti, kdo nesladí kávu vůbec jsou trochu mimo hru. Pokud by se vynález dostal z laboratoří do volného prodeje, tak se pro přepravu budou muset z hygienických důvodů do něčeho zabalit. Asi nejlépe do plastu.

Text: Topi Pigula

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama