Musí být máslo pořád v lednici? Jednoduchá otázka má jasnou odpověď

Jak je to s máslem a nutností mít ho neustále v lednici? Nabízíme odpověď na otázku, kterou možná řešíte u každé snídaně.
Taky máte chuť na máslo jen při pohledu na tuhle fotku?
Taky máte chuť na máslo jen při pohledu na tuhle fotku?
istock.com

reklama

Snad každý někdy řešil velké máslové dilema. Je lepší vyndat máslo z lednice ráno a pak čekat, až trochu změkne, anebo se může vytáhnout večer bez rizika, že se začne kazit? Odpověď je v zásadě jasná, jen k ní vede trochu delší cesta...

V první řadě potřebujete vědět, že se na procesu žluknutí másla podílejí dva faktory – kyslík a světlo. Právě proto se máslo prodává v hliníkovém a nikoli v průhledném plastovém obalu a ideální máslenka není z čirého skla, nýbrž z bílé keramiky.

Aby se máslo vůbec mohlo nazývat máslem, musí v sobě mít 80 % živočišného tuku, což je z hlediska měknutí a roztíratelnosti zásadní fakt. Náhražky másla, jež jsou měkké hned po vytažení z lednice, v sobě nemají tuku tolik – a navíc není živočišného, ale rostlinného původu. Je v nich olej řepkový, ale mnohdy i kokosový. A je ho málo, a proto neztuhne. Chcete důkaz? Pokud dáte do lednice olej, vždy ho po čase z láhve vylejete. To se vám s máslem nestane.

Máslo je trvanlivější než jeho náhražky.
Autor: Topi Pigula Máslo je trvanlivější než jeho náhražky.

Jde i o tuk a sůl!

Podíl tuku v másle je naprosto zásadní, protože čím více má tuku a méně vody, tím hůře se v něm daří bakteriím. Máslo je často vyráběno z pasterizovaného, tedy tepelně ošetřeného mléka. Pasterizace přitom zabraňuje působení patogenních mikroorganismů, což se pozitivně podepisuje na kvalitě másla.

V některých zemích se mimochodem hodně kupuje máslo solené, což není jen otázka chuti, ale i prodloužení trvanlivosti. Sůl totiž zabraňuje množení patogenních organizmů. Středověcí námořníci, kteří se vydávali na objevné výpravy, neměli solené hovězí a ryby jen tak...

Přesně tohohle s máslem, které se právě vyndalo z lednice, nikdy nedocílíte...
Autor: istock.com Přesně tohohle s máslem, které se právě vyndalo z lednice, nikdy nedocílíte...

Jak přes noc s máslem?

Ale vraťme se zpátky k máslu a našemu dilematu, jehož rozřešení zní: Ano, pravé máslo (to s víc než 80 % živočišného tuku) vydrží bez lednice, pokud zůstane v tmavém a relativně chladném prostoru (tedy co „nejdál“ od světla a kyslíku). Všechno se proto dá vyřešit tím, že máslo večer z lednice vyndáte – ale necháte ho přikryté keramickou máslenkou na místě, kde nebudou od rána prát sluneční paprsky. Po použití pak máslo samozřejmě vraťte zpátky do lednice, kde mu vždy bude nejlépe.

P. S. Pokud se někdy vydáte někam kempovat a budete se bát o máslo, máme pro vás ještě jednu radu. Zatímco kolem vás bude parné léto, zabalte máslo do pytlíku (ideálně neprůhledného, igelitový ale holt také postačí) a potopte ho někde ve stínu do kyblíku s chladnou vodou. Lepší ochranu mu v případě, že s sebou nemáte chladicí box, asi nevymyslíte.

reklama

reklama