Lze vyhladovět rakovinu? Unikátní léčba budí rozpaky

Možnosti léčby rakoviny se sice stále rozšiřují, ale jedna oblast se přece jen opomíjí – strava. Je to překvapivé, vždyť zdravé jídlo je nutnou součástí správného životního stylu i pro zcela zdravé lidi.
Otázka stravování během léčby rakoviny je překvapivě opomíjena.
Otázka stravování během léčby rakoviny je překvapivě opomíjena.
unsplash.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Léčebné způsoby, snažící se bojovat s mnoha zákeřnými formami rakoviny, jsou sice značně rozmanité, avšak většinou opomíjejí jednu základní věc – stravu. Existuje množství výzkumů, které říkají, co bychom rozhodně jíst neměli; například nedávná studie odhadla, že zhruba pět procent veškerých nových diagnóz rakoviny je způsobeno špatnou stravou – konkrétně velkým množstvím zpracovaného masa, a naopak nedostatkem mléčných výrobků či celozrnných potravin. Což se do značné míry překrývá s tím, co bychom měli jíst pro udržení zdravého těla a předcházení třeba obezitě obecně. Jak se však stravovat, když už člověk jednou rakovinou onemocněl?

Tajemství zdravého jídla

Na to správná odpověď v tuto chvíli neexistuje, což je vlastně trochu s podivem. Na rakovinu totiž můžeme nahlížet jako na problém metabolismu – rakovinové buňky totiž rostou, dělí se a šíří, k čemuž vlastně potřebují určitou výživu. Jejich procesy probíhají jinak než u normálních buněk, a tak mají i jiné potřeby výživy. Dává však smysl, že naše každodenní strava a práce s tělem by tyto procesy mohly ovlivnit, no ne?

Výzkum z letošního května předložil zajímavé výsledky ohledně myší nakažených rakovinou tlustého střeva. Pokud jim byla naordinována speciální dieta obsahující jen minimální množství aminokyseliny methionin, nádor se zmenšil výrazněji než při nasazení chemoterapie! Methionin patří mezi esenciální aminokyseliny, musíme je tedy přijímat v jídle – tuto konkrétní hlavně prostřednictvím červeného masa a vajec.

Neznámá pravidla pro rakovinu

Jiná metabolická onemocnění jako cukrovka či kardiovaskulární choroby, mají vytvořena poměrně jasná pravidla, co se týče stravování a životního stylu; výzkumy rakoviny jsou v tomto ohledu značně pozadu. Důvodem je zřejmě komplexnost rakoviny, nejedná se totiž o jedno konkrétní onemocnění, nýbrž souhrnný název pro nekontrolované dělení buněk v těle; a tak nakonec nemusí být ani tak důležité, kde přesně se nádor či nádory nacházejí, ale spíše to, o jaké přesné mutace buněk se jedná.

A právě tím by se mohli nutriční poradci inspirovat a vymyslet stravovací plány speciálně na míru různým typům onemocnění. Některé typy rakoviny totiž potřebují kupříkladu glukózu, a tak by se mohlo osvědčit snížení množství přijímaných cukrů a uhlohydrátů. Je fascinující, že navzdory znalostem o tom, jak se jednotlivé typy rakovinových buněk potřebují vyživovat pro svůj další růst, neexistují lepší dietní doporučení nežli zdánlivě banální: jezte zdravě. Přičemž už několikrát jsme psali o tom, jak je kupříkladu taková střevní mikroflóra zásadní pro zdravé fungování celého těla – a během nemoci to platí dvojnásob. Zmíněné výzkumy však dávají aspoň určitou naději, že s hrozbou rakoviny by mohlo jít bojovat i pomocí vhodné stravy.

Text: MS

Reklama
Reklama