Lidé, co pijí alkohol, jsou zdravější. Marodí méně než abstinenti, zaskočilo vědce

Dáte si skleničku či dvě? Alkohol má svá pozitiva.
Pivko?
Pivko?
pixabay.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Alkohol – v přiměřeném množství

Pokud před sebou máte víkend plný grilování, bujarých oslav nebo pařeb či večírků, máme pro vás zřejmě docela dobré zprávy. Alkohol podávaný v přiměřeném množství vám v takových situacích prospěje. A ne pouze tak, že se prostě budete cítit o něco lépe, on má doopravdy pozitivní zdravotní dopad.

Netvrdí to nějací šarlatáni, ale experti v článku, který vyšel v odborném časopise Addiction (Závislost) na začátku letošního června. Lékaři v něm popsali, že lidé, kteří pijí nikoliv nadměrné množství alkoholu, zameškají v práci ze zdravotních důvodů méně času než alkoholici nebo dokonce abstinenti.

Novinky na trhu: alkohol, ajvar nebo vejce 2
Novinky na trhu: alkohol, ajvar nebo vejce 2

Popsali to experti z finského zdravotního institutu, který se věnuje různým formám závislosti a jejich dopadům na pracovní výkon. Právě tyto informace totiž maximálně zajímají jak zdravotní pojišťovny, tak také zaměstnavatele. Vědci vycházeli ze studie, která v rozmezí několika let analyzovala zdravotní stav 45 000 lidí z Anglie, Francie a Finska. Respondenti v ní byli zkoumáni po dobu sedmi let, vědce zajímalo, jak moc pijí a kolik dní zameškali v práci. Informace od respondentů získávali jednak formou dotazníku, současně si ale dostupná data ověřovali také ve zdravotnických databázích.

Podle množství konzumovaného alkoholu rozdělili zkoumané osoby na pět skupin:

– abstinenti

– nízké riziko (střední množství zkonzumovaného alkoholu)

– riziko v minulosti (lidé, kteří konzumaci alkoholu omezili)

– stálé riziko (dlouhodobě silní pijáci alkoholu)

– nové riziko (lidé, kteří pijí větší množství alkoholu jen v poslední době)

Aby ženy patřily do silně rizikové skupiny, musely vypít 11 nebo více alkoholických nápojů týdně, u mužů byla hranice dokonce 34 alkoholických nápojů týdně. Za jeden nápoj se v rámci této studie pokládal velký panák tvrdého alkoholu, velké pivo nebo dvě deci vína.

A výsledek?

Kromě faktu, že lidé, kteří pili alkohol přiměřeně, měli méně zdravotních problémů než ostatní skupiny, také vědci popsali, že abstinenti zameškají více času v zaměstnání – zejména kvůli duševním problémům, poruchám kosterně-svalové soustavy, nemocem zažívacího ústrojí a také kvůli dýchacím problémům.

Naopak silní pijáci do práce nechodili – což není žádné velké překvapení – nejčastěji kvůli otravě alkoholem.

Co to vypovídá?

Alkohol se ukázal být z hlediska zameškaných dní v práci pozitivním faktorem. Vědci neanalyzovali proč, hypotéz je samozřejmě více, dokonce ale ani nemusí souviset přímo s konzumací alkoholu. Alkohol jednak pomáhá v dnešní duševně vyčerpávající době vyrovnávat se se stresem a odbourat stres znamená ulehčit celému tělu.

Současně ale také existuje jiný vztah – lidé v Evropě nejčastěji pijí alkohol ve společnosti; existuje tedy korelace mezi popíjením alkoholu a společenskými vazbami, které obecně mají pozitivní dopad na lidské zdraví.

A za třetí: mezi abstinenty se nacházejí z principu lidé, kteří měli nějaké zdravotní problémy – a právě kvůli nim mohli přestat pít. Současně je ale také možné, že alkohol jim opravdu chybí k odbourávání stresu, respektive nahrazují ho jinými, mnohdy možná rizikovějšími metodami.

Text: MK

Reklama
Reklama