7. února 2019 06:00

Jíte vitamín D kvůli zpevnění kostí? Studie tvrdí, že je to zbytečné

Byznys s potravinovými doplňky je postaven na neznalosti lidí. Kde se bere vitamín D.

Vitamín D a mýtus zpevnění kostí

Vitamín D ovlivňuje 200 různých chemických reakcí v organismu. Byl nalezen téměř ve všech typech lidských buněk a ve všech lidských tkáních a obecně se dlouhodobě věří, že zejména při dlouhodobém užívání podporuje zpevňování kostí. Právě řídnutí kostí způsobuje u lidí staršího věku nepříjemné zlomeniny. Jenže se ukázalo, že se jedná o mýtus. Na základě výzkumu 51 154 lidí starších 51 let pravidelně užívající potravinové doplňky s vitamínem D a vápníkem (všeobecně uznávanými „zpevňovači kostí") se ukázalo, že očekávaný efekt se nedostavil. Odborný Journal od the American Medical Association provedl metaanalýzu 33 studií.

Zlomenina krčku

Osteoporóza je metabolická kostní choroba projevující se řídnutím kostní tkáně. V kostech se vytvářejí póry, dochází k úbytku vápníku a jiných minerálů a prudce se zvyšuje jejich křehkost, což znamená extrémně zvýšené riziko úrazů. Právě tady je důvod zvýšeného počtu zlomených kostí u důchodců, na vině je mimo mnoha jiných faktorů menopauza. „Lidé, u kterých byla dříve naměřena vyšší hladina vitamínu D v krvi, tedy technicky nemuseli vitamín D začít brát, měli dokonce mírně vyšší riziko zlomení či prasknutí kosti než jejich vrstevníci,“ píše Marek Schwarzmann v deníku E15.

Potravinové doplňky

Obchod s potravinovými doplňky je všeobecně obrovský byznys, v němž se celosvětově točí miliardy dolarů. Zároveň je to obchod s lidskými obavami, důvěrou a neznalostí. Dokonce byly popsány případy, kdy potravinové doplňky způsobily vážné poškození zdraví. Ne nadarmo se říká, že ten, kdo nadužívá vitamíny, má nejdražší moč na světě, neboť tělo nedokáže vše metabolizovat a většinu přípravku koupeného za drahé peníze neškodně vyloučí. V případě vitamínu D rozhodně není potřeba denní „dopování“, lidské tělo si jej dokáže syntetizovat ze slunečního záření. Množství závisí na roční době i síle slunečního záření „Potraviny, ve kterých je silně zastoupen, jsou především rybí tuk, žloutky, játra a také mléko. V lidském organismu se tvoří v kůži a při dostatečném slunečním záření je tato cesta zdrojem asi 90 % celkového množství vitaminu D v těle,“ píše prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc., z Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

V případě nákupu potravinových doplňků platí jednoduché, ale náročné pravidlo: Přečíst si složení a zjistit, zdali prvky v nich obsažené naše tělo potřebuje a využije. Vždyť cholekalciferol, označovaný jako vitamin D3 dokážou suchozemští obratlovci, mezi které patříme i my, vytvářet více než 300 milionů let. Ne nadarmo se říká, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař. A na vitamín D sedí toto staré české pořekadlo jako ulité.

Text: Topi Pigula

Topi Pigula

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom