Jásejte, je tu první pilulka, která léčí kocovinu. Už se klinicky testuje

Alkohol a kocovina: Na myších už odzkoušeno! Teď přichází řada na člověka.
Jak jste na tom s kocovinou vy?
Jak jste na tom s kocovinou vy?
pixabay.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Civilizace začíná s destilací,” pravil slavný spisovatel a velký piják William Faulkner. A měl pravdu – lidstvo pije alkohol od doby, co začalo stavět civilizace – tedy nejméně od doby kamenné.

Celou tu dobu si sice muži a ženy na alkoholu pochutnávají, všechny ty tisíce let ale nevyřešili základní problém, který je s jeho užíváním spojený – kocovinu. Vypadá to ale, že moderní civilizace, která už dokáže porážet choroby, jako je ebola nebo mnoho rakovinových nádorů, pomalu přichází i s receptem, který se vypořádá s kocovinou.

Pomůže i víno.
Autor: istock.com Pomůže i víno.

Může se to zdát jako maličkost nebo hloupost, ale kocovina je opravdu mnohem větší hrozbou, než si většina lidí pracujících mimo medicínu uvědomuje. Vezměme si jen údaje ze Spojených států, což je země, která rozhodně nepatří mezi ty “nejvypitější na světě” – pro tento rekord bychom se museli podívat spíše na východ Evropy. A přesto je 8–10 procent výjezdů záchranek v USA spojeno s případy akutní otravy alkoholem – neboli extrémně silné kocoviny… Alkohol je také nejen v USA, ale po celém moderním světě jednou z hlavních příčin předčasných úmrtí. V naší bezpečné civilizaci už jinak moc možností, jak předčasně zemřít neexistuje.

Kdo je v ohrožení

Nejrizikovější je pro skupinu mužů ve věku 18–49 let, tam je dokonce mezi příčinami úmrtí na prvním místě. Skupina vědců, které spojuje vášeň k chemii a láska k vínu se rozhodla najít řešení – všechny dosavadní způsoby, jak potlačit kocovinu, jsou totiž založené na tom, že alkohol zničí vlastní enzymy v těle a my jim v tom jen pomůžeme. A to je málo, otrávený organismus totiž na něco takového mnohdy nemá dost sil...

Pokud by takový prostředek vznikl, měl by rovnou dvě aplikace: jednak by léčil životu nebezpečné otravy alkoholem, současně by ale mohl pomoci citlivějším lidem, aby si mohli dát jednu či dvě sklenky alkoholu bez obav, že jim druhý den bude strašně špatně.

Whisky - pijme dokud můžeme
Autor: Foto: Topi Pigula Whisky - pijme dokud můžeme

Všechny dobré experimenty začínají na myších

Vědci použili tři přirozené enzymy, které se vyskytují v lidských játrech a pomáhají odbourávat alkohol. Syntetizovali je a pak je podávali v tabletkách myším. Nejsložitější byl právě způsob podání, tyto látky jsou totiž přirozeně nestabilní. Experti využili nový materiál teprve nedávno schválený pro pilulky, jenže je opilým myším nedali sníst, nýbrž jim je v nanotabletkách vstříkli do žil.

Ukázalo se, že takto vylepšené myši jsou schopné snižovat si úroveň alkoholu v krvi o 45 procent během pouhých čtyř hodin. V té době také zůstávalo množství acetaldehydu, nebezpečné chemikálie vznikající při metabolizování alkoholu v těle, velice nízké. Právě tato látka je zodpovědná za bolesti hlavy, zvracení a další problémy typicky spojené s opilostí a kocovinou…

Myši s lékem v krvi se také probouzely z opileckého spánku dříve a čerstvější než ty, jimž preparát nebyl podán. Autorský tým tento test již dokončil a momentálně přenesl výzkum z pokusů na myších do další fáze – tedy na klinické testy, které by měly trvat přibližně jeden rok.

Laboratorní myš
Autor: http://pixabay.com Laboratorní myš

Obávají se jen jediného – že lidé začnou s jejich přípravkem pít víc, protože se přestanou obávat důsledků nadměrného opilectví, kocoviny...

Text: MK

Reklama
Reklama