Jak ověřit původ hovězího masa? Nebezpečná kauza hýbe Českem

Aféra s polským hovězím masem z nemocných krav je v těchto dnech pro mnoho spotřebitelů značně znepokojivá. Jakým rizikům však skutečně čelíme a co vlastně můžeme dělat?
vývoz masa ilustrace
vývoz masa ilustrace
istockphoto.com

reklama

Poslední dny nedá tuzemským spotřebitelům spát kauza pochybného masa, které se k nám dostalo z Polska. Na leckterých tamějších jatkách byly poráženy nemocné krávy a zatím potvrzené tři stovky kilogramů hovězího masa se prodaly i odběratelům v České republice. Rázem se objevily obavy, zdali se maso pochybné kvality nenachází i v lednici někoho z nás; prozatímní informace však naznačují, že reálné riziko je poměrně malé. Nejsou totiž hlášeny žádné případy otravy masem z nemocných krav, navíc dovezené množství bylo poměrně malé. Ale přesto – jak se ujistit, že kupované maso je v pořádku?

Ověření původu je základ

Nejjednodušším způsobem je zadání identifikačního čísla (ve tvaru "CZ 12345678") produktu na portálu Státní veterinární zprávy; pod tímto odkazem pak můžete zkontrolovat, odkud maso pochází a dopátrat se až ke konkrétnímu výrobci. Speciálně pro hovězí maso funguje i tato stránka Ministerstva zemědělství. Je logické, že pokud toto identifikační číslo neobsahuje písmena "CZ", nýbrž "PL", jedná se o produkt vyrobený u našich severních sousedů. Problém však nastává ve chvíli, kdy se výrobce rozhodne maso tímto kódem neoznačit a namísto něj použije takzvané číslo šarže – tedy označení zahrnujících i vícero různých jatek, z čehož se tedy bohužel nic nezjistí.

Problém jen s hovězím masem?

Přestože tedy polské hovězí pochybného původu pravděpodobně není zdravotně závadné (natož nebezpečné), i ministr zemědělství Miroslav Toman vyzval spotřebitele k opatrnosti a doporučil kupovat jen ověřitelné české maso. Zároveň je nutné dodat, že celá kauza vznikla buď v důsledku porušování zákonů u našich polských sousedů, nebo nedostatečnými kontrolami; ať je však pravdou první, či druhá možnost, nabízí se pochybnost ohledně celé polské produkce – vždyť jestliže kontrolní mechanismy nefungují u masa, proč by měly u jiných potravin?

Státní veterinární správa však nezahálí a okamžitě po propuknutí kauzy začala kontrolovat i další potraviny. Navíc inspektoři Evropské unie si teď na polské výrobky také notně posvítí a snad odhalí, zdali se v tomto případě jednalo o náhodné pochybení či systematický problém. Každopádně se nejedná zdaleka o první případ, kdy polské výrobky vyděsily tuzemské spotřebitele – ať už se jednalo o aféry kolem soli z roku 2012, či předloňská jablka plná pesticidů, Polsko čistý rejstřík rozhodně nemá. Tak doufejme, že naše kontroly a opatření pomohou aktuální záležitost brzy uklidnit a vyřešit.

Text: MS

reklama

reklama