Může čokoláda zabíjet? Ano, pokud se vám povede sníst tisíce bonbonů

Čokoláda může být v kolosálně přehnaném množství velmi nebezpečná.
Čokoláda může ve velmi extrémním případě zabíjet...
Čokoláda může ve velmi extrémním případě zabíjet...
iStock

reklama

Ve filmu Matilda z roku 1996 mučí despotická ředitelka školy Trunchbullová žáka Bruce Bogtrottera tím, že jej donutí sníst před celou třídou obrovský kus čokoládového koláče. Jaké by to mělo dopady na zdraví chudáka Bruce? Mohla by ho taková dávka čokolády zabít? Nebo zeptejme se obecněji: Jak velké množství pozřené čokolády by mohlo mít fatální následky?

Bruce Bogtrotter ve filmu Matilda
Autor: Sony Pictures Releasing Bruce Bogtrotter ve filmu Matilda

Ve hře je theobromin

Kdyby se nejednalo o filmovou nadsázku, nejspíše by Bruce porci vyzvrátil mimo jiné proto, že by se mu obrovský dort do žaludku prostě nevešel. Základem čokolády je totiž alkaloid theobromin – právě on může za hořkou chuť čokolády. Tzv. LD 50 (lethal dose – smrtelná dávka), při níž zemře polovina testovaných subjektů, se u člověka udává v množství 1 000 mg na kilogram hmotnosti. U 80 kg těžkého člověka by se tedy jednalo o 0,08 kg čistého theobrominu, jež by dalo dohromady třeba 7 084 čokoládových bonbonů značky Hershey.

Obecně platí, že v jednom gramu kakaového prášku je asi 29 mg, ve vysokoprocentní neslazené čokoládě asi 16 mg/g, ve slazené hořké čokoládě 5,5 mg/g a jeden gram čokolády mléčné obsahuje asi 2,3 mg theobrominu,“ píše server zvelorekarka.com.

Theobromin objevil v kakaových bobech ruským chemik Alexandr Voskresenský už v roce 1841, ale k jeho izolování ze semen kakaovníku došlo až v roce 1878. Tento alkaloid má podobně jako kofein mírně povzbuzující účinky, může však způsobit i pokles krevního tlaku. Současně působí také močopudně.

Kakaové boby
Autor: iStock Kakaové boby

Kakaová smrt

„Při dostatečně vysokých úrovních může být theobromin pro člověka skutečně toxický (a u psů při mnohem nižších). Kombinace jeho vazodilatačních schopností, diuretických účinků a gastrointestinálního rozrušení znamená, že ve velmi vysokých množstvích může theobromin způsobit rychlou srdeční frekvenci, ztrátu chuti k jídlu, pocení, třes a silné bolesti hlavy. A kvůli účinkům na kardiovaskulární systém, které zahrnují pokles krevního tlaku a zvýšenou srdeční frekvenci, může být příliš vysoká dávka theobrominu smrtelná,“ vysvětluje Claire Mardarelli v magazínu Popular Science. Smrtelné otravě lidí theobrominem nicméně nepřeje skutečnost, že jedním z příznaků je zvracení, které brání příjmu dalších dávek.

Není čokoláda jako čokoláda

Na pultech našich obchodů najdete „čokolády“, které svým složením odporují samotnému názvu. Zkrátka není čokoláda jako čokoláda. Zatímco ty nejluxusnější značky skutečně obsahují kakao a kakaové máslo, ve složení jiných najdeme palmový tuk nebo celou řadu dalších, někdy skutečně bizarních náhražek. Množství čokolády (respektive theobrominu) je v nich minimální a spíše než otravu by si nadměrná konzumace vyžádala střevní a trávicí potíže.

Pravděpodobnost, že se v Česku otrávíte čokoládou, je tedy ve skutečnost minimální – byť ne zcela vyloučená. Na to, abyste zkonzumovali „smrtelné“ množství skutečně kvalitní čokolády, byste museli sáhnout hodně hluboko do peněženky...

reklama

reklama