Bramborový salát je záhada – ještě před 100 lety ho u nás nikdo neznal

Mysleli jste si, že s bramborovým salátem se o Vánocích patlali už čeští obrozenci? Omyl – tradičnímu salátu z brambor, vajec a zeleniny s majonézou není zdaleka ani 100 let. V době vzniku nezávislého Československa v roce 1918 o něm v našich zemích neměl nikdo ani potuchy.
Vánoční smažený kapr s bramborovým salátem
Vánoční smažený kapr s bramborovým salátem
L.A. CREATIVE FOOD
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Ani matka všech českých kuchařek Magdalena Dobromila Rettigová ho mezi svými recepty v nám dnes dobře známé podobě nemá. Žádné předávání vyzkoušených receptů z generace na generaci, zaručené tipy na ty nejvhodnější brambory, tajné rodinné přísady… Bramborový salát dokonce někteří z našich praprarodičů v dětství vůbec neznali.

Podle jedné kuchařské tradice jsme mohli bramborový salát přivést z Ruska. Tam se něco takového tradičně podává na Silvestra s tím, že původcem tradice je francouzský kuchař, který salát podával moskevské smetánce.

 V českých zemích se bramborový salát objevil až ve 20. letech, kdy se postupně prosadil jako hlavní příloha vánoční tabule. Jeho obliba stoupla hlavně v době protektorátu ve 40. letech – jeho ingredience se daly sehnat (případně nahradit) i v nuzných letech druhé světové války.

Desítky let starý recept

Po válce už bramborovému salátu nestálo nic v cestě. Tradiční rodinná kuchařka (desáté vydání z roku 1960) tak uvádí univerzální recept na slavnostní pochutinu:

Bramborový salát: 1 kg brambor, 10 dkg cibule, 15 dkg okurek, zálivka: 1 šálek vody, citronová šťáva, 4 lžíce oleje, půl lžičky hořčice, sůl, pepř, cukr.

Další se zeleninou: 1 kg brambor, po 10 dkg cibule, okurek, hrášku nebo zelených paprik, nebo v další variantě vařený celer, mrkev, petržel, případně syrový celer, 2 jablka, 10 dkg kysaného zelí.

Tak si vyberte...

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama