26. března 2022 03:15

Alergie na alkohol skutečně existuje. Jaké jsou její příznaky a koho ohrožuje nejvíc?

Běžná kocovina po oslavě s kamarády bývá často zaměňována za alergickou reakci na alkohol. Jenže skutečná alergie má zcela jiné příznaky a je i mnohem nebezpečnější.

Ačkoli je alkoholová intolerance mnohem častější než regulérní alergie, neznamená to, že na alkoholický nápoj nemůžete být alergičtí a nemít silnou reakci. Je však pravděpodobnější, že spíš než na samotný etanol bude vaše tělo negativně reagovat na jiné látky obsažené ve vašem oblíbeném nápoji, například na ječmen v pivu či pšenici ve vodce a whisky. Alergii můžete mít dokonce i na chmel, rýži obsaženou v saké či na vinné hrozny.

Jak se pozná alkoholová alergie?

Pokud jste se ráno probudili s bolestí hlavy, vězte, že opravdu nemáte alergii na alkohol, ale pouze bohapustou kocovinu. Alergie na alkohol je totiž něco naprosto jiného než bolehlav po nadměrném požití či pití nekvalitního alkoholu a má i velmi odlišné příznaky. Řada z nich je navíc velmi podobná jiným alergiím:

  • svědění v ústech, očích nebo nosu
  • kopřivka, ekzém nebo svědění na pokožce
  • otok obličeje, hrdla nebo jiných částí těla
  • překrvení nosních tkání, sípání nebo potíže s dýcháním
  • bolesti břicha, nevolnost, zvracení nebo průjem
  • závratě, točení hlavy nebo ztráta vědomí

Co je příčinou?

Podobně, jako v případě ostatních alergií, je příčinou nepřiměřená imunitní odpověď organismu. Tělo danou sloučeninu, v tomto případě etylalkohol C2H5OH, vyhodnotí pro tělo jako hrozbu a začne se jí bránit. Mezi obranné mechanismy patří mimo jiné podráždění slzných kanálků a tvorba slz a nosního hlenu. Obojí by v mnoha případech vylučovalo škodlivé látky z těla ven, jenže v tomto případě to tak nefunguje. Spouštěčem reakce je imunoglobulin E (igE), typ protilátek, který se vyskytuje jen u savců. Ten hraje nejen hlavní roli u spouštění alergických reakcí, ale slouží rovněž jako pomocník při parazitární infekci.

Ženy snášejí alkohol hůře

Obecně platí, že ženy snášejí alkohol o něco hůře než jejich mužské protějšky. Je to dáno tím, že enzym zvaný alkoholdehydrogenáza, jež je nápomocen při rozkladu etylalkoholu, je u žen přítomný v menším množství pouze v játrech. Muži ho oproti tomu mají kromě jater i v žaludku.

Alkoholdehydrogenáza mimo jiné přeměňuje molekuly etanolu na molekuly acetaldehydu, proto je dech pijáků často cítit po acetonu. Rychlost rozkladu etanolu má pak vliv jak na nástup opilosti, tak na bolest hlavy a všechny další nepříjemné stavy doprovázející kocovinu.

Asiaté se pití vyhýbají

Jestli někdo není velkým fanouškem alkoholu, jsou to asijské národy, které právě negativní důsledky, jako je kocovina, od konzumace odrazují, přičemž Asiaté obecně mají se zpracováním alkoholu velké problémy. Ostatně jiné složení jaterních enzymů poznáte na Asiatech snadno, stačí jedna sklenička alkoholu a zčervenají jim tváře. Nikoliv z důvodu alergické reakce, ale právě kvůli jiné variantě genu vyrábějícího daný enzym. Podle jedné z teorií se enzym s horší schopností rozkladu alkoholu více vyskytuje u lidí v geografických oblastech, kde se hodně pěstuje rýže.

Topi Pigula

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom