18. února 2013 06:00

Hrozba: Pod Tichým oceánem vzniká nová super-sopka

Vědci z University of Utah potvrdili, že na mořském dně dochází k procesům, které povedou ke vzniku sopky schopné zničit celý život na Zemi.

Super-vulkán vzniká asi 3000 kilometrů pod Tichým oceánem. Podle amerického geologa Michaela Thorna tento proces vyvrcholí erupcí se silou schopnou způsobit celé planetě masivní škody. Nepropadejte panice: k erupci dojde teprve za 100-200 milionů let.

Za vznik super-vulkánu mohou dvě obrovské vrstvy hmoty pod zemským povrchem. Jejich srážka povede ke vzniku napůl tekuté a napůl pevné hmoty, jež vyvolá jeden ze dvou možných typů supererupce.

První možný scénář povede k něčemu podobnému, co se stalo před dvěma miliony lety v Severni Americe. Tehdy došlo k výbuchu supervulkánu, na jehož místě dnes najdete Yellowstonský park. Tato erupce pokryla prakticky celou severní polovinu amerického kontinentu prachem a vedla k obrovskému vymírání. Šlo o výbuch bez většího množství lávy ale s o to větším množstvím popela.

Nejhorší smog v dějinách zabil za pár dní 12 000 lidí. Zadusili se prachem

Ani druhý scénář není právě optimistický. Ten je zase podobný události, která poničila před 65 miliony lety Indii. Jde o několik stovek až tisíciletí trvající chrlení lávy, které vede ke vzniku obrovských oblastí zasažených tímto žhavým elementem.

Tak vypadá situace pod mořem u Samoy:

Ať už nastane jedna nebo druhá varianta, budou mít jedno společné: budou mít drtivý dopad na celé ekosystémy. Zřejmě povede k masivnímu vymírání na pevninách, kde láva a sopečný popel zabrání vyrůst rostlinám, ale také v oceánech, v nichž ubude kyslíku.

Teroristé by mohli na dálku vypnout kardiostimulátor

Nejdůležitější otázky: kdy a kde

Supervulkán vzniká v oblasti jižní části Tichého oceánu, nedaleko Samoy. Obě geologické vrstvy, které se zde střetnou, jsou velké jako celé světadíly – mají v průměru asi 4 tisíce kilometrů. Vědci je objevili už v 90. letech 20. století, ale až do dneška věřili, že se nehýbou. Teprve detailní fotografie a přesné pozorování týmu vedeného Michaelem Thornem ukázaly, jaká je realita: vrstvy se k sobě pomalu přibližují. Jejich tlak dává vzniknout oblasti velké jako Morava – toto geologicky nestabilní místo se jednou změní v supervulkán.

Vůbec nejznámějším místem erupce super-sopky je Yellowstonský národní park:

"Je to obrovské - svým rozsahem nejméně desetkrát větší než obdobné jevy, které jsme už mohli pozorovat,“ popsal místo Thorne. Už vytvořil také počítačovou simulaci, která předvídá, jak se budou tato oblast v budoucnu chovat. Přes spoustu neznámých faktorů je podle něj téměř jisté, že jednou k erupci dojde…

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom