Znáte máslovník? Možná něco z něj denně používáte v koupelně

Bambucké máslo je pro našince drahý produkt ze stromu máslovníku. To není vtip. Možná něco z máslovníku máte v koupelně.
Výroba bambuckého másla
Výroba bambuckého másla
Freepius
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Máslovník africký

Opadavý strom dorůstající do výšky až 25 metrů je doma v tropické Africe v pásu savan v nadmořských výškách od 100 do 1200 metrů. Z nízkých nadmořských výšek a tropického rozšíření je jasné, že má rád teplo. Co rád nemá, jsou těžké půdy, mokřady, bažiny, zaplavovaná území, ovšem na druhé straně díky tomu, že se vyskytuje ve vyschlých savanách, je docela odolný vůči požárům. Tvrdé dřevo je ideální na stavbu lodí, což sice vypadá jako nepříliš užitečná vlastnost (na co lodi v afrických savanách?), ale v rámci dnes už celosvětového transferu zboží nejde o žádnou překážku. 

Květy máslovníku jsou opylovány zejména včelami, kterých je v Africe celá řada druhů. To, že jsou květy opylovány hmyzem, neznamená, že by nemohly být opyleny vlastním pylem (samoopylení) pomocí větru. Sladká dužina plodů láká celou řadu tvorů včetně opic, které rozšiřují semen dál. 

Máslovník africký Vitellaria_paradoxa
Autor: Marco Schmidt Máslovník africký Vitellaria_paradoxa

A co má společného s máslem?

Strom je v oblasti zemí Sahelu jedním z nejvýznamnějších zdrojů rostlinného tuku. V současné době jsou plody zpracovávány i v potravinářském průmyslu v Evropě a Japonsku, takže není vyloučeno, že se dostal i do českých koupelen a kuchyní. Už vám svítá? V České republice je tuk znám jako bambucké máslo. A kde ho najdeme? Název sám o sobě evokuje kuchyňské použití, mimo jiné slouží jako náhrada kakaového másla. Ale častější využití je v kosmetickém průmyslu na krémy, ať už zvlhčovací, nebo opalovací, a dokonce je lokálně používán jako součást léčivých i léčitelských mastí. Na vaši pokožku se může dostat i ve chvíli, kdy si ruce utřete do vlhčeného ubrousku, a vaše pozadí může pohladit v okamžiku utírání speciálním toaletním papírem. Jeho použití se nevyhnulo rtěnkám či speciálním prostředkům zvyšující lesk vlasů. V některých afrických zemích, jako je Benin, se bambucké máslo používá k vaření oleje, jako vosk na hydroizolaci, v kadeřnictví, na výrobu svíček. Muzikanti znající tradiční africké nástroje, jako je djembe, tuší, že i výrobci tradičních afrických perkusních nástrojů používají bambucké máslo ke zvýšení trvanlivosti dřeva, moření, a dokonce se jím i leští kůže.

Plody máslovníku
Autor: Marco Schmidt Plody máslovníku

Jméno stromu máslovník zní jako vtip. Ale není. Máslovník africký (Vitellaria paradoxa) je skutečný, byť je to skoro jako hruškovník z pohádky Tři veteráni. Jenže máslovník je nepohádkový a mnohem, mnohem užitečnější. Mimochodem Češi mají zásluhu na tom, že se v Africe budou s bambuckého másla vyrábět opalovací krémy pro albíny.

Text: Topi Pigula


 

Reklama
Reklama