Čerstvě narozená opička připomíná pavouka. Proč se o vzácném druhu skoro nic neví?

Chápan hnědohlavý je jedním z nejméně známých druhů primátů. Jeho sociální chování mohou vědci pozorovat víceméně jen v rámci zoologických zahrad.
Chápani nesou přezdívku pavoučích opic
Chápani nesou přezdívku pavoučích opic
iStock

reklama

Krásné překvapení v podobě novorozeněte vzácného kolumbijského poddruhu chápana hnědohlavého (Ateles fusciceps rufiventris) čekalo ošetřovatele v britské Chester Zoo. Jedenáctiletá samice Kiara je už zkušená matka a o své miminko se zatím stará příkladně, což je ostatně vidět i na videu, které pracovníci zoo zveřejnili.

Chápani s chápavým ocasem

Pokud bude všechno pokračovat, jak má, nebudou mít ošetřovatelé možnost zjistit pohlaví nového přírůstku ještě minimálně pět měsíců. Teprve tehdy by totiž malý chápan měl začít pomalu opouštět matčinu náruč. Dostatečně silné a sebevědomé na to, aby si samo shánělo potravu a šplhalo po stromech, bude mládě ale až v jednom roce, protože zvládnout způsob, jakým se chápani v korunách stromů pohybují, nějakou dobu trvá.

V angličtině se jim říká „spider monkeys“, tedy pavoučí opice, protože když visí na větvi, jejich černá tělíčka s dlouhými končetinami pavouky skutečně trochu připomínají. Dospělý jedinec měří okolo půl metru, ocas má ale až pětaosmdesáticentimetrový. Používá ho jako další ruku, když v korunách stromů sbírá potravu.

Chápani používají při šplhání ve větvích ocas jako další končetinu
Autor: iStock Chápani používají při šplhání ve větvích ocas jako další končetinu

Zoo hraje v záchraně těchto druhů důležitou roli

Potomka mívají chápani vždy jen jednoho, matka se o něj totiž musí starat, dokud mu není zhruba 20 měsíců – teprve pak je mládě zcela soběstačné. O moc víc toho vědci o jejich sociálním chování ale nevědí, jsou totiž tak vzácní, že je v jejich přirozeném prostředí kolumbijských a panamských pralesů skoro nemají možnost pozorovat. Jejich populaci samozřejmě decimují lidé. Kromě kácení obrovských ploch jejich habitatu vzácné chápany i loví a obchodují s nimi.

Zoo, jako je ta v britském Chesteru, jsou tak momentálně pro jejich ochranu naprosto nezbytné. „Sociální struktura tlupy chápanů se od většiny ostatních primátů značně liší a skupina, kterou máme v naší zoo, se ukázala jako velmi důležitá pro naše širší vědecké porozumění tomuto druhu,“ tvrdí v tiskovém prohlášení jeden z tamních odborníků na primáty, Nick Davis. „Studovalo ji zde mnoho výzkumníků a ochránců přírody a přišli díky tomu na nové způsoby, jak svoje poznatky účinně aplikovat při ochraně divoké populace.“  

reklama

reklama