Migrace pakoní je cestou smrti. Krokodýlí šiky jsou jen první hrozba

Zákony přírody jsou neúprosné a predátoři využijí každou příležitost ke smrtícímu lovu.
Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Masai Mara: Hra o život - řeka

reklama

Řeka Mara je překážkou, kterou musí překonat stáda pakoňů putující z národního parku Serengeti do rezervace Masai Mara. Řeka je však domovem tisíců krokodýlů nilských, kteří patří k největším svého druhu a kvůli neschopnosti kousat jednotlivé sousto ze svých obětí doslova rvou kusy masa. Často to dělají tak, že se zakousnou a začnou se ve vodě otáčet, aby kus masa ukroutili.

Sousto následně polykají, přičemž trávení obřích kusů masa pomáhají silné žaludeční šťávy i kamínky v žaludku, které potravu dál rozmělňují. Stisk čelistí dokáže drtit kosti i prorazit vnitřní orgány. Navíc krokodýli zvládají lov ve skupinách, takže pokud se jednomu podaří strhnout pakoně či migrující zebru pod hladinu, ostatní se postarají, aby neměla šanci se z řeky dostat. Jak takové drama během africké migrace vypadá, můžete sledovat v dokumentu Masai Mara: Hra o život již 23. 11. v 16:40. 

Krokodýl není jediným smrtonosným nepřítelem pakoní
Autor: iStock Krokodýl není jediným smrtonosným nepřítelem pakoní

Pakůň je obří antilopa

Pakůň žíhaný sice vypadá jako kůň křížený s krávou, ale ve skutečnosti se jedná o velké, až 300 kg těžké antilopy. Není nicméně zcela jasné, proč se pakoně neustále pohybují. Příčinou je s největší pravděpodobností střídání srážkového cyklu v rovníkové Africe, na niž je vázaná nabídka potravy v podobě zelených pastvin. Pakliže by byla nabídka trávy stálá, zřejmě by pakoně zůstávali pouze na jihu kontinentu. Až osminová úmrtnost pakoní během přechodu řek nicméně může stát i za tím, že část zvířat zůstává navzdory nedostatku potravy na severu Serengeti.

reklama

reklama