Velkochovy krav už máme. Zaměříme se na velkochov chobotnic?

Plody moře se chovají ve velkém. Od slávek a ústřic po lososy. Teď jsou na řadě chobotnice.
Chobotnice pobřežní
Chobotnice pobřežní
Volné dílo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Chobotnice na talíři

Nastaly prázdniny a našinci ve velkém atakují pobřeží Chorvatka. Je to tradiční prázdninový úprk k moři, mnohé rodiny už tam mají „své“ ubytování a chobotnice patří k jednomu s exotických kulinářských zážitků, které si doma dopřeje jen málokdo. Je nutno přiznat, že z plejády stovek druhů chobotnic (zatím je jich popsáno kolem tří stovek druhů) se zdaleka nejí všechny. Jejich maso, jakkoliv na ně někteří kulináři nedají dopustit, nevyniká ani chuťově, ani strukturou. Spíše než o kulinářský zážitek jde o touhu vyzkoušet něco méně obvyklého. Na talířích nejčastěji skončí chobotnice pobřežní, ročně je uloveno přibližně 20 000–100 000 tun.

Chobotnice jako dobytek?

Proč vůbec chovat chobotnice? Důvodem, jsou peníze, které jsou podle jednoho světoznámého „sběratele per“ až na prvním místě. Cena chobotnic stoupla a kdo je začne chovat a dodávat na trh jako první, vydělá. Chov mořských živočichů se už děje, chov slávek se z technického poměrně jednoduchý. Z plovoucích vorů se spustí lana s malými přichycenými slávkami, které dorostou a časem se „sklidí“. Chov mořských lososů v klecích je sice komplikovanější, ale technicky už taky zvládnutý. Jak ale chovat chobotnice? Predátory živící se lovem, tvory vynikající inteligencí, kteří potřebující pro zdravý vývoj poměrně rozsáhlý areál. Pomineme-li etickou otázku, zdali nám přísluší jíst zvířata extrémně inteligentní (prasata jíme běžně a ani  Není náhodou, že mnohé postupy humánní medicíny se testují právě na prasatech), narazíme na problém technického rázu. Už delší dobu se ví, že ryby chované v akvakultuře mají oproti svým divoce žijícím příbuzným mnohem menší imunitu a z hlediska zdravotního (ve smyslu „zdravého jídla“ pro člověka menší přínos. Je to podobné i u chobotnic? 

Chobotnice pobřežní
Autor: Albert kok Chobotnice pobřežní

Chobotnic ubývá

Navíc rybáři hlásí úbytek úlovků z volného moře. Přirozené zdroje klesají, poptávka roste a trh reaguje zdražením. Poptávka roste nejen v Číně či na Korejském poloostrově, ale i v Řecku, Španělsku či v Itálii. Španělé začali s chovem chobotnice pobřežní v nádržích či sítěmi ohraničených částech pobřeží, další druhy chová Čína (článek The Case Against Octopus Farming) udává 8 druhů). Jak bylo uveden výše, chobotnice jsou masožravé, což znamená krmit je jinými živočichy, což v zásadě odporuje snahám ekologů a ochranu životního prostředí. Chobotnice mají rychlost konverze potravy alespoň 3: 1, což znamená, že hmotnost krmiva nutná k jejich udržení je přibližně trojnásobek hmotnosti zvířete. Problémy jsou nejen s krmením, ale i s kanibalismem v uzavřeném prostoru, snahou o přežití mladých chobotnic v raných stádiích vývoje… Zatím se řeší technické problémy chovu. Ty ekologické a etické zatím na řadu moc nepřišly. Je totiž těžké přemýšlet nad etikou vlastní večeře ve chvíli, když se díváte na smažené kroužky z chapadel a těšíte se, že si dopřejete „něco extra“. 

Lidstvo samo před sebe postavilo zajímavé dilema. Pokud se chobotnice nezačnou chovat v akvakulturách, ale jejich stavy ve světovém oceánu budou stále menší, znamená to, že jídlo z chobotnic bude stále dražší, takže si ho časem bude moct dovolit jen majetnější skupina obyvatel, což může být vnímáno jako nespravedlivé. Na druhou stranu, pokud se chobotnice začnou intenzivně chovat „zemědělsky“, jejich cena se sice nemusí zásadně zvednout, ale dojde k dalšímu ohrožení ekosystému. Každý lidmi chovaný druh, včelami počínaje a krávami konče, vyžaduje zásahy do jejich přirozeného životního stylu. V případě jde o používání syntetických pesticidů, které má v úlech zabránit přemnožení roztočů způsobujících varroázu, v případě krav jen připomeňme dnes už zakázané krmení dobytka masokostní moučkou. Nicméně chemie včetně té farmaceutické je v masném průmyslu stále velmi žádaný artikl. Jakým způsobem by se přikrmovaly či ošetřovaly velkochovy chobotnic zatím na veřejnost neproniklo.
Text: Topi Pigula

Reklama
Reklama