Velcí masožraví netopýři osídlili ruiny mayských měst. Podlahy chrámů jsou teď poseté kostmi

Mexický poloostrov Yucatán je domovem dvou obřích druhů masožravých netopýrů, ani jeden z nich ale nesaje krev. Místo toho požírají ptáky, myši, krysy a dokonce i jiné netopýry.
Chrotopterus auritus
Chrotopterus auritus
istock.com

reklama

V celém Mexiku existuje jen deset známých hnízdišť listonose dlouhouchého (Chrotopterus auritus) a jedno z nich je v 1400 let starém opuštěném mayském chrámu nazvaném Hormigero. Mayové zde už nežijí přes tisíc let a poté, co zmizeli, se sem nastěhovali tito masožraví netopýři. Jejich těsnými sousedy jsou zástupci dalšího druhu velkých masožravých netopýrů, listonos nosatý (Vampyrum spektrum).

Masožraví listonosi loví ptáky, myši, krysy a dokonce i jiné netopýry
Autor: archiv Prima ZOOM Masožraví listonosi loví ptáky, myši, krysy a dokonce i jiné netopýry

Aby tyto dva druhy masožravých netopýrů dokázaly nějakým způsobem koexistovat, každý má jiné nároky na prostředí. Listonos dlouhouchý žije v jeskyních a chrámech dávných Mayů, zatímco listonos nosatý hnízdí v dutých stromech.

Draví obyvatelé mayských chrámů

Mayové se netopýrů obávali a zároveň je uctívali. Dokonce i jeden kalendářní měsíc nazvali netopýří – šlo o období žní a hojnosti. Netopýři byli také spojováni se smrtí. Pro Maye byly jeskyně branami do podsvětí a netopýři byli průvodci, kteří vás na toto temné míst vedli.

Listonos právě uchvátil myš
Autor: archiv Prima ZOOM Listonos právě uchvátil myš

Většina známých netopýrů žije v koloniích o tisících a dokonce milionech jedinců. Masožraví netopýři jsou ale jiní. Žijí v malých rodinných skupinách o třech, čtyřech, maximálně sedmi členech. V noci někteří jedinci zůstávají viset v hnízdě a ostatní odlétají pryč. Když se pak vrátí, přinesou s sebou kus kořisti, někdy i celou myš nebo celého ptáka pro ostatní.

Dochází přitom ke vzájemnému krmení, kdy jsou dokrmovány těhotné nebo kojící samice stejně jako dospívající jedinci. Podlaha chrámu je tak posetá kostmi a peřím, pozůstatky nočních hodů.

Masožravý listonos nosatý má rozpětí až jeden metr
Autor: archiv Prima ZOOM Masožravý listonos nosatý má rozpětí až jeden metr

Obří listonos nosatý

Na rozdíl od listonose dlouhouchého hnízdí masožravý listonos nosatý ve stromech. Rozpětí křídel těchto obřích masožravých netopýrů dosahuje až jednoho metru. Tato zvířata loví tak velké ptáky, jako je například papoušek amazoňan, který váží stejně jako sám netopýr. Jak se dokážou odlepit od země s tak těžkou kořistí v tlamě?

Dokument Velcí masožraví netopýři najdete online na Prima ZOOM.

Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Velcí masožraví netopýři - upoutávka

reklama

reklama