Šiškovec: houba, kterou se vyplatí znát

Rostou. A pokud chcete mít lepší sběry hub než ostatní, zaměřte se na šiškovec. Nevypadá hezky, ale chutná skvěle.
Šiškovec černý - téměř nesbíraná jedná houba
Šiškovec černý - téměř nesbíraná jedná houba
pixabay.com

Šiškovec černý, lidově zvaný cikán

Houba odborně zvaná Strobilomycces floccopus rozhodně nevypadá na první pohled vábně. Klobouk, který může mít v průměru až 20 cm, je poset taškovitě se kryjícími šupinami, noha, tedy správně třeň, dorůstá až do 15 cm. Nejde tedy a žádného drobečka, kterého v lese snadno přehlédnete. Navíc jde o houbu v podstatě nezaměnitelnou a přitom opravdu chuťově dobrou.

Šiškovec černý nalezený u Nižbora
Autor: Foto: Topi Pigula Šiškovec černý nalezený u Nižbora

Sezona je v plném proudu

Díky suchu se houbařská sezona poněkud posunula a šiškovec je typická podzimní houba středních a vyšších poloh. Jak ho nejlépe využít? Když třeň dáte do polévky, získáte tmavý houbový vývar, když klobouk podobně jako klobouky bedel ofritujete, nejlépe na sádle, sami uznáte, že se jedná o skutečnou lahůdku, pro kterou stačí přidat jen trochu soli, špetku kmínu a kdo má rád peprnější jídla, tak si poslouží trochou čerstvě namletého pepře. I smaženici zabarví houba do velmi tmavých tónů, což na někoho může působit trochu strašidelně. Jelikož jde o jediný druh šiškovce rostoucí u nás, nespletete se. Blízce příbuznéí druhy najdete například v Africe, ale ruku na srdce, tam na houby od nás nikdo nechodí.

Text: Topi Pigula

reklama