Budeme jíst všichni hmyz? Vypadá to tak…

Dokážete si představit, že byste jedli jako hlavní složku potravy hmyz?
Zvykejte si na hmyz
Zvykejte si na hmyz
istockphoto.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Náš svět se řítí do ďáblovy řiti. To psal už před stoletím český spisovatel Josef Váchal. Že by se to od té doby moc zlepšilo, to se říct nedá. Naopak: zdrojů ubývá, lidí přibývá a jedna děsivá předpověď stíhá ještě děsivější vizi budoucnosti.

Jedním z největších problémů druhé poloviny 21. století bude potrava. Naše louky a pastviny už více krav nepojmou, ani už nenacpeme víc vepříků do vepřínů. Naopak, půda se bude stále víc a rychleji vyčerpávat, ale lidé bude čím dál víc přibývat. Čím tedy bílkoviny nahradíme? Stále více expertů z různých oborů se přiklání k tomu, že budoucnost gastronomie patří hmyzu…

V Asii můžete hmyz ochutnat už teď - takhle ho nabízejí v Kambodži
V Asii můžete hmyz ochutnat už teď - takhle ho nabízejí v Kambodži
istockphoto.com

Odborný termín pro pojídání hmyzu zní entomofágie. Ve velké části světa jde o zcela přirozenou součást jídelníčku, Evropa a Severní Amerika jsou spíše výjimkou potvrzující pravidlo. Ne že by byl extrémně chutný, ale hmyz má vlastnosti, které ho předurčují k tomu, aby se opravdu stal potravinou budoucnosti – zejména pokud nastane některý z mnoha krizových scénářů budoucnosti.

Hmyz totiž obsahuje extrémně kvalitní bílkoviny – u některých druhů tvoří bílkoviny až 80 procent objemu těla! Asi největší výhodou hmyzu je jeho bezodpadovost. Vezměte si takové kuře: kolik z něj jen zbude nevyužitelných zbytků – přičemž všechny ty části, které nesníme, ale stejně musí vyrůst a kuře na ně spotřebovává potraviny. Reálně z celého kuřete sníme jen pouhou polovinu! To cvrčci, larvy nebo červy můžeme sníst úplně celé, aniž by se cokoliv vyhazovalo. Všechno má svůj smysl, vše se dá využít…

Podívejte se, jak by mohl takový nákup hmyzu ve Zverimexu vypadat:

Prostřeno - Hosté budou jíst hmyz!
Prostřeno - Hosté budou jíst hmyz!

Nudné jídlo? Ani náhodou

Asi nejdůležitějším předsudkem vůči hmyzu je, že jde o nudné jídlo. I to je ale omyl pocházející z neznalosti. Dnes je popsán asi jeden milion druhů hmyzu, ale s mnoha se ještě ani kulinárně neexperimentovalo. Bohatství nabídky jedlého a chutného hmyzu je tedy daleko větší než všech ostatních potravin dohromady!

Navíc je hmyzu dost. A když píšeme dost, myslíme spíš MOC. Pokud bychom na jedno rameno váhy položili všechny suchozemské živočichy a na druhé hmyz, převážil by hmyz zbytek zvířat rovnou několikanásobně. Jen mravenci a termiti tvoří dohromady celou desetinu vší živočišné masy na pevnině! S jinými druhy zvířat nesrovnatelné jsou také rozmnožovací schopnosti hmyzu. Když je dostatek potravy, je schopen se reprodukovat geometrickou řadou…

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama