Titanic do 20 let zmizí. Sežerou ho bakterie

Matka příroda si dokáže poradit se vším. Na vrak Titanicu poslala armádu bakterií.
Potápějící se Titanik
Potápějící se Titanik
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Titanic jako krmivo pro bakterie

International Journal of Systematic and Evolutionary mikrobiology vydal článek popisující objev bakterie Halomonas titanicae. Přírodovědci z názvu poznají, že jde o halofilní organismus snášející vysokou koncentraci soli, milovníci filmů, katastrof a námořní dopravy okamžitě zaznamenají jméno snad nejslavnější lodě světa. Co mají společného?

Jakákoli věc z Titanicu má pro sběratele nedozírnou cenu. Jídelní lístek poslední večeře na palubě Titanicu předtím, než se luxusní zaoceánská loď v roce 1912 potopila, se v Texasu vydražil za těžce uvěřitelných 118 750 dolarů. Přesto Titanic pomalu mizí a mění se v hromadu čehosi, co už se prodat nedá. Před pár lety z vraku lodi byly odebrány biologické vzorky, z nichž nakonec „vyplula“ na hladinu vědeckého světa výše zmíněná gramnegativní bakterie Halomonas titanicae, kterou Cristina Sánchez-Porro se svým kolektivem popsala roku 2010.

Vrak Titaniku podléhá rychlé zkáze
Vrak Titaniku podléhá rychlé zkáze
profimedia.com

Titanic mezi ponorkami

Když Robert Ballard, oceánograf na University of Rhode Island v Narragansett, objevil v roce 1985 vrak Titanicu ležící rozlomený na dně Atlantiku, splnil si svůj životní sen, který se nakonec zhmotnil do jedenáctioskarového filmu. Na veřejnosti není moc známý fakt, že Ballard se účastnil tajné mise US Navy, jejímž úkolem bylo najít vraky dvou jaderných ponorek USA, o které USA přišly v období studené války. Shodou náhod ležel Titanic mezi nimi a Ballard, vázaný slibem mlčenlivosti, nemohl o své účasti na americkém projektu mluvit.

Co se děje na dně mořském?

V době původního objevu byla loď pozoruhodně zachovaná. Hloubka 3,8 km, nedostatek světla a intenzivní tlak činí oblast nehostinnou pro většinu života a zpomaluje i korozi. Jenže uplynulo 30 let a trup je kvůli rezivění v podstatě pryč, za což můžeme ´poděkovat´ bakteriím, jimž extrémně chutná kov. Někteří výzkumníci nyní dávají vraku jen dalších 14 let, než navždy zmizí. Příběh se začal v roce 1991, kdy vědci z Dalhousie University v Halifaxu shromáždili vzorky rampouchům podobné formace rzi visící z lodi. Vzali je zpátky do laboratoře a zjistili, že se hemží životem,“ napsal server BBC.

Jakmile se jakákoli loď potopí, v podstatě okamžitě se začne pokrývat biofilmem, nejčastěji složeným z bakterií. Druh bakterie se liší podle podkladu, zatímco některé preferují ocel, jiným „chutná“ dřevo. Vědci tento fakt ověřili odebrání biofilmů z různě starých lodí, někdy i několik století. Následně se na biofilm „přilepí“ další organismy, včetně korálů, které dál kolonizují a zabydlují pomalu vznikající útes.

Zkáza Titanicu se stala slavnou nejen proto, že šlo o na svou dobu loď nebývale velkou, moderní a údajně nepotopitelnou, ale zejména díky celkovému počtu obětí, který dosáhl čísla 1517. Existují stovky fotografií a hodiny filmového záznamu, které ze všech stran Titanic zevrubně zachycují, takže jednou po něm zůstane jen rezavá skvrna na mořském dně a film brnkající na něžnou strunu našich duší.

Text: Topi Pigula

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama