3. října 2016 06:00

VIDEO: Los Angeles ohrožuje megatsunami z Havaje. Přijít může kdykoliv.

Obří sesuv na Havajských ostrovech může ohrozit celý Pacifik. Dívejte se na dokument Jak funguje Země na Prima PLAY.

Los Angeles může kdykoliv smést gigantická tsunami, kterou by vyvolal sesuv části některého z tichooceánských ostrovů do moře. Podle vědců nejpravděpodobnější místo, kde k tomu dojde, leží na ostrově Havaj, který je největším z Havajských ostrovů. Katastrofa čeká na svou velkou chvíli na jihovýchodním svahu sopky Kilauea (1247 m). Tamní propad zvaný Hilina má velikost Manhattanu a pomalu sklouzává směrem k oceánu. Pokud by se utrhnul najednou, vyvolá až 500 metrů vysokou megatsunami, jež by zlikvidovala velkou část pobřeží USA. O hrozbě číhající na Havajských ostrovech se dozvíte více v dokumentu Jak funguje Zeměna Prima PLAY.

Propad Hilina je největší pomalu se pohybující sesuv na Zemi. Má objem 20 000 km3 a posunuje se rychlostí asi 10 cm za rok – jenže občas náhle poklesne. V roce 1975 jedna část poskočila o tři metry níž a skoro osm metrů blíž k moři za jediný den. Pokud by se propad utrhl celý najednou, vytvořil by megatsunami ohrožující celou pacifickou pánev.

Poučení z Marsu

O tom, jak a proč se sopky vlastní vahou bortí, se vědci mnohé dozvěděli studiem největší sopky ve sluneční soustavě, 27 kilometrů vysokého marťanského giganta Olympus Mons. Má průměr 700 kilometrů je více než 5krát vyšší než nejvyšší sopka na Zemi, havajská Mauna Kea (4205 m). Je ale nápadně podobná právě sopce Kilauea. Obě jsou vytvořeny sirupovitou lávou, která se šíří kilometry do dálky a formuje štítové sopky s mírnými svahy.

Na snímcích marťanské Olympus Mons jsou jasně patrná pole suti táhnoucí se sedm kilometrů od kráteru. Tato pole vznikla sesuvem půdy, kdy se sopka po růstu zevnitř stala nestabilní a vzhledem k váze materiálu o svou část přišla. Obří sopka zkolabovala pod obrovskou lavinou řítící se divoce po marťanských pláních.

Havajské sopky jsou mnohem menší než Olympus Mons a proto je méně pravděpodobné, že se zhroutí. Ale Havaj má něco, co na Marsu chybí – tekoucí vodu.

O hrozbě číhající na Los Angeles se více dozvíte v dokumentu Jak funguje Země na Prima PLAY.

(mih)

Mohlo by vás zajímat:

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom