VIDEO: Africký slon umí počítat a v hlavě má nahrané prastaré mapy

Cesta za vodou a potravou je pro slony v Botswaně výpravou s přesnými pravidly
Africký slon
Africký slon
Thinkstock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Afričtí sloni jsou odvážní, inteligentní a díky své spotřebě potravy odsouzení k neustálému putování. Pomocí nohou zachycují vibrace přenášené v zemi a dokáží poznat, že se blíží lvi a dokonce i kolik jich je. Ano, sloni umějí počítat. Navíc díky kolektivní paměti je krajina pro slony živoucí mapou – vědí o každé pastvině a každém napajedle a vědí i jak dlouho to trvá od jednoho napajedla k druhému. Pro stovky kilometrů dlouhou pouť Botswanou jsou to nedocenitelné schopnosti.

Noc na Zemi - Afrika (1) - lvi útočí
Noc na Zemi - Afrika (1) - lvi útočí

 

100 kilogramů jídla na slona a den

V 19. století pláně Botswany křižovalo na 20 milionů slonů, dnes jich zůstalo sotva půl milionu. Jakmile končí období dešťů, musí sloni opustit savanu. Začíná jejich 450 kilometrů dlouhá pouť, během níž po čtyři měsíce půjdou po dávné stezce, která je vrytá do paměti vůdčí samice.

Sloni rádi cestují za soumraku, kdy jejich zrak rozeznává barvy a kontury lépe než za ostrého denního světla. Zvířata se pasou i za chůze. Je to nezbytné – vůdčí samice spořádá přes 100 kilogramů potravy denně. Tito největší suchozemští savci ale stráví jen polovinu potravy, takže jejich trus je plný semen rostlin. Samice dobře ví, že enormní nároky slonů vždy nevyhnutelně předčí dostupné zdroje, ať putují kdekoliv. Stačí jen pár dnů, aby po nich zbyla úplná spoušť.

Noc na Zemi - Afrika (1) - slůně v bahenní koupeli
Noc na Zemi - Afrika (1) - slůně v bahenní koupeli

 

Hledání cesty od vody k vodě

Samice s mláďaty se na cestu vydávají odděleně od samců. První velkou překážkou v cestě je velké solné jezero Makgadikgadi. Vyprahlá pustina je zcela bez vody a také potravy je pomálu. Vůdčí samice dělá přestávku a zvažuje další cestu. Před mnoha měsíci jí matka ukázala severní stezku, která se solnému jezeru vyhýbá. Je delší, ale bezpečnější. Samci naopak vyrážejí přímou cestou přes jezero. Za 24 hodin urazí přes 80 kilometrů.

Samci docházejí k poslednímu napajedlu před cílem na severu. Teplota je 40 stupňů a slunce jim spaluje kůži. Kdysi zde bylo jezero tak velké, že sahalo až k moři. Dnes je vyschlé a na jeho místě je bahnitá louže. Kolektivní vzpomínky slonů je ale na toto místo přivádějí stále znovu a znovu. Dospělý slon vydrží bez vody nanejvýš tři dny a samci si dělají starosti o samice s mláďaty.

 

(mih)

Reklama
Reklama