Nečekané: Jablka ztrácejí kvůli globálnímu oteplování křupavost

Globální změny klimatu mají nečekané důsledky: tyto patří k těm méně zásadním...
Jablka ztrácí křupavost
Jablka ztrácí křupavost
Thinkstock

reklama

Kvůli globálnímu oteplování ztrácejí jablka část své křupavosti, ale zároveň sládnou. Zjistila to nová vědecká studie.

Výzkumný tým analyzoval údaje ze dvou ovocných sadů v Japonsku z let 1970 až 2010. Z nich získal jasné důkazy, že klimatické změny mají dopad na chuť jablek a jejich strukturu. "Všechny tyto změny mohou být způsobeny časnějším vykvétáním a vyššími teplotami," napsali vědci ve studii, kterou zveřejnil časopis Nature Scientific Reports.

Na světě ročně vyroste asi 60 milionů tun jablek, což z nich činí třetí celkově nejoblíbenější druh ovoce. Předchozí studie ukázaly, že globální oteplování způsobuje časnější vykvétání jabloní, a že na sklizeň mají vliv změny v množství srážek a výši teplot.

Do konce století se může z roztáté půdy uvolnit stejné množství uhlíku, jako kdyby se odlesnila celá planeta.

Je pozdě. S globálním oteplováním se nedá nic dělat, tvrdí vědci

Sady využité ke studii pěstují odrůdy jablek Fudži a Cugaru. Farmy ležící v japonských prefekturách Nagano a Aomori za sledovanou dobu zaznamenaly průměrný nárůst teplot vzduchu o 0,31 respektive 0,34 stupně Celsia za desetiletí. Tyto sady si vědci vybrali proto, že na nich nedocházelo ke změně kultivarů nebo pěstitelských praktik, a tudíž mohli vyloučit jiné faktory vyjma klimatických.

Jablka z našeho dětství byla úplně jiná

Údaje sledované během let zahrnovaly měření koncentrace kyselin a cukru, pevnosti ovoce a vodnatění - chorobu, která způsobuje vodou prosáklé oblasti v dužině jablka. Analýza prokázala pokles v kyselosti, pevnosti a vodnatění, ale zvýšení sladkosti za sledovanou dobu.

Kapitální bobr

Může bobr za globální oteplování?

"Myslíme si, že sladší jablko je pozitivní věc a ztráta tvrdosti je negativní," řekl spoluautor studie Tošihiko Sugiura z Národního ústavu ovocnářství ve městě Fudžimoto. "Myslíme si, že většina lidé má ráda sladká a tvrdá jablka, i když každý má vlastní vkus. O měkkém jablku se v Japonsku říká, že je mdlé."

Výzkumníci uvedli, že jejich studie je patně první, která měřila změny v chuti a struktuře jídla v důsledku klimatických změn.

ČTK

reklama

reklama