Proč se nechutnostem říká hnus fialový? Původ známé fráze sahá až do 2. světové války

Slovní spojení „hnus fialový“ je lidovou stálicí mezi označeními pro cokoli vizuálně odporného. Málokdo si dnes ale pamatuje, proč toto označení vlastně vzniklo.
Hnus fialový (ilustrační foto)
Hnus fialový (ilustrační foto)
Columbia Pictures

reklama

Po konci 2. světové války bylo potřeba znovu postavit Evropu na nohy. Nešlo jen o dlouhodobý plán vedoucí k zajištění nového strojírenství a zemědělství, ale i potravinovou pomoc. Ta se v balíčcích distribuovala ke konkrétním spotřebitelům do mnoha evropských zemí. Součástí potravinové pomoci se stal i „hnus fialový“.

Potravinová pomoc

Správa Spojených národů pro pomoc a obnovu (United Nations Relief and Rehabilitation Administration – UNRRA) vznikla v roce 1943 s cílem „plánovat, koordinovat, spravovat nebo zajišťovat pomoc obětem druhé světové války ve všech oblastech pod kontrolou Organizace spojených národů prostřednictvím poskytování potravin, paliva, oděvů, přístřeší, základních a zdravotních potřeb, dopravních prostředků, surovin nezbytných pro vzkříšení průmyslu, hnojiv a hospodářských strojů pro obnovu zemědělství a dalších nezbytných služeb.“

Byť Československo nebylo válkou tak zdecimované jako některé jiné země a navíc nakonec spadlo do sféry sovětského vlivu, přece jen se k nám část dodávek UNRRA dostala. Součástí potravinového balíčku byly i pochutiny, s nimiž u nás nebyly žádné zkušenosti a jejich chuť byla pro mnohé překvapivá až odpudivá. Jedním z takových produktů byl šumivý prášek fialové barvy, jehož prostým zalitím vodou měl vzniknout nápoj, který měl chutí i barvou evokovat ovocný hroznový nápoj.

Nepřečtený návod

Jenže návod v angličtině si přečetl málokdo, takže se s práškem zacházelo nejrůznějším způsobem. Ochutnával se napřímo, sypal se na chleba místo koření… A výsledek byl vždycky stejný. Stejně hnusný. Zkrátka chybělo „gurmánské know-how“, jak s šumákem zacházet. Podobné nenávisti se zpočátku těšilo i u nás tehdy neznámé burákové máslo, případně konzervované vepřové maso zalité jablečnou či hruškovou omáčkou.

Přestože si UNRRA s fialovým nápojem pověst nevylepšila a hnus fialový se zafixoval tak silně, že dnes už málokdo ví, kde má pořekadlo svůj původ, byla mezinárodní pomoc extrémně důležitá pro další poválečný rozvoj Československa. 

reklama

Tento článek najdete v těchto speciálech

reklama