ZOOMujeme kolem světa: 10 rad, jak na ulici bezpečně ochutnat Asii

Asijský jídelníček je značně bizarní – ale za ochutnání rozhodně stojí.
Pes na trhu
Pes na trhu
Topi Pigula
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Asie je známá tím, že nejedná-li se o nějaké náboženské tabu, snědí místní v podstatě cokoliv. Od živých žab přes penisy mrtvých hadů, od červů a ptačích embryí až po celou sbírku mořských korýšů.

1. Odhoďte zábrany

Když už jste sebrali odvahu vyrazit a postavit se ke stánku, odhoďte zábrany. Objednejte si něco zcela neznámého. U prvního sousta zavřete oči a pokuste si tu novou chuť k něčemu přirovnat. Co mi to připomíná? Buďte zvědaví, ne předpojatí. Jen je dobré si napoprvé nespálit chuťové pohárky vysokou mírou chilli papriček.

2. Odhoďte předsudky

Pokud vám náboženské přesvědčení brání pozřít špagety nebo prasátko, objednejte si hada nebo psa. Neprojektujte do jídla své představy. Velryba (v Asii ke koupi v Japonsku) má maso podobné hovězímu, zatímco některé druhy hadů se dají přirovnat ke kuřecímu. A protože se občas jedná o jedince chycené ve volné přírodě, lze s jistou nadsázkou (zůstaneme-li u paralely s kuřecím) označit takový pokrm za „bio“.

Opalování prasečích nožek letlampou Foto: Topi PigulaOpalování prasečích nožek letlampou. Foto: Topi Pigula

3. Běžte tam, kde je plno

Proč je u některých pouličních stánků plno a u vedlejších poloprázdno? Bezesporu proto, že u těch "obsazených" vaří lépe. V praxi to znamená, že tam, kde se jídlo "točí", je čerstvě připravené a nestálo na pultu dlouhý čas coby přistávací dráha pro mouchy.

4. Tržiště je kniha v cizím jazyce

Většina tržišť má oddělené "kouty" podle jednotlivých druhů potravin. V jednom rohu je ovoce a zelenina, jinde ryby a maso. Využijte ji podobně jako návštěvu knihovny. Tam taky člověk nahlíží do regálů, mlsá očima, tu a tam vezme do ruky výtisk, aby jej po chvíli vrátil zpět. Klidně si kupte jeden kus ovoce (často jej dostanete zdarma – místní si nekupují jeden banán). Porovnávejte. Rozdíl mezi malým nevzhledným červeným banánem a žlutavou klasikou je nebetyčný.

Nejlepší maso prý pochází z rotvajlerů a jim podobných ras

Šťavnatý rotvajler: pes po švýcarsku se jí i dnes

5. Nebojte se neznámých bobulí

Tržiště s ovocem vás překvapí, a tak se nebojte ochutnávat. Pokud je něco na tržišti v sekci jídla, tak je to bezesporu určeno ke konzumaci. Pokud máte strach ze střevních potíží, volte raději „loupatelné“ ovoce, jako je pomeranč či banán. Místní mají někdy snahu ovoce umýt, což znamená jeho přemáchnutí v nepříliš čisté vodě.

6. Nepálivé je velmi pálivé

Na pálivé jídlo nepomůže voda. Pálivou chuť tekutinou neuhasíte, byť se někdy doporučuje mléko. Slova „málo pálivé“ znamenají „neúnosně pálivé“ a „hodně pálivé“ rovná se „nepoživatelné“. Použijte čistou rýži, placku či cokoliv, co se podobá "chlebu".

Směs na japonská jelita Foto: Topi Pigula

Směs na japonská jelita. Foto: Topi Pigula

7. Nejezte syrové orgány

Při focení čerstvých ovčích mozků padla ze strany trhovce nabídka k ochutnání. Prý je místní jedí syrové. Na jednu stranu mě lákalo nepoznané, na druhou možnost nakažení parazitem ze syrové mozkové tkáně. Řešení bylo jednoduché. Řekl jsem trhovci: sněz to jako první! Nesebral odvahu, možná proto, že věděl, že jde o riziko a chtěl jen nachytat turistu. Nikdy nejezte syrové orgány a s výjimkou některých jídel (suši, lyofylizované maso) ani svalovinu.

8. Pijte čaj

Nejlevnější nápoj na asijské ulici je čaj. Bývá čerstvě uvařený, což znamená, že do těla dostanete převařenou vodu, což z hlediska bakteriální kontaminace znamená bezpečnější situaci než pít vodu z konviček, které se běžně servírují k jídlu na Blízkém východě.

 

9. Ptejte se na způsob přípravy

Vaří se to? Peče se to? Jí se to syrové? Používá se to jako koření? Některé způsoby přípravy eliminují toxiny, jiné zbavují ingredienci nechutné chuti. Kupujete-li něco neznámého na trhu, ptejte se, co se s tím vlastně dělá. Nedopadnete jako já, který jsem v Bangladéši snědl půl kila chlebovníku (Artocarpus altilis)... jenže tu část, která se nejí!

Kousnutí štíhlovkou se zadními jedovými zuby

Hadí jedy: není smrt jako smrt. Jaké jsou vlastně účinky hadího uštknutí?

10. Vlezte do kuchyně

Pokud vám něco chutná, zjistěte si o jídle co nejvíce. Nebojte se zeptat, zdali se můžete podívat, jak se jídlo dělá. Pouličním stánkařům vidíte pod ruce rovnou, pokud jste v levné restauraci, poproste o nakouknutí do kuchyně. Chvalte. Nejenže se dostanete blíže k lidem, ale i k jídlu. Dostanete tipy na koření.

A bonus navíc: 11. Nebojte se experimentovat

Než se vrátíte domů, nakupte si koření, seberte své poznámky a pozvěte na domácí párty své přátele. A vždycky musíte tvrdit, že přesně takhle to má chutnat! Pokud své hosty o tom přesvědčíte, úspěch je zaručen.

Topi Pigula

 

USA vlajka z jídla

OBRAZEM: Vlajky států vyrobené z jídla typického pro daný stát

Tento článek najdete v těchto speciálech
Reklama
Reklama