VIDEO: Armáda 50 000 pavouků spojila síly – a vytvořila superměsto

Varování: tento článek, video i fotografie jsou nevhodné pro ty, kdo trpí arachnofobií...
Sítě snovaček

Pavouci, kteří žijí v našich končinách, jsou většinou osamělá stvoření vyhledávající společnost jiných jen při páření. Ale ne všichni pavouci jsou takoví; existují i druhy, které žijí v obrovských společenstvích. Pro arachnofoby učiněná noční můra…

Zdaleka nejspolečenštějším druhem jsou snovačky pospolité. Vyskytují se na Malých Antilách a v Jižní Americe. V jedné kolonii žije až 50 000 jedinců, kteří spolu spolupracují. Staví pavučiny dlouhé mnoho metrů, které jsou většinou ve výšce dvaceti metrů. Jako všichni pavouci jsou i ony jedovaté. Díky tomu, že žijí ve velkých koloniích, jsou schopny ulovit kořist mnohem větší, než jsou samy.

Jsou schopné nevídaně dobře spolupracovat: společně přemohou, zpracují a zlikvidují jakoukoliv kořist, která se dostane do jejich sítě. Společně také pak jídlo konzumují… Nejčastěji žijí v Peru: na několika kilometrech čtverečních tam najdete klidně i 40 těchto obřích mnohametrových pavučin. V dobách potravinových krizí se pak pavouci shromažďují ještě blíže k sobě; výsledkem je pak krajina, která vypadá jako z hororu.

Tito pavouci žijí ve „společnostech“ ovládaných samicemi: samců je jednak málo, ale současně hrají naprosto nevýznamnou roli. Tvoří jen 5–22 procent populace a nikdy se nemohou stát vládci kolonie. Dr. Jason G. Goldman, který se studiu těchto fascinujících tvorů dlouhodobě věnuje, uvedl pro BBC: „Jednou jsem pozoroval, jak se do pavučiny snovaček zamotala včela. Okamžitě kolem ní byly desítky osminohých predátorů, kteří nebohou včelu zcela zavalili… Včela ani přes jejich masu nebyla vidět – přesto bylo jasné jedno, včela je mrtvá…“

Kolosální pavučina

Největší pavučina světa: pro arachnofoby zakázané téma

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama