V etiopské kávové domovině nastávají pro kávu zlé časy. Kávy bude méně, bude dražší a méně kvalitní

Podle studie zpracované britskými odborníky z Kew Gardens bude v roce 2070 v Etiopii o 60% méně půdy vhodné k pěstování kávovníku. Co to znamená?
Plodící kávovník
Plodící kávovník
http://pixabay.com

Botanici z Kew

Začínáte svůj den rituálem obsahující šálek kávy? Průměrná roční spotřeba této pochutiny na jednoho obyvatele Česka se pohybuje kolem tří kilogramů, což nás v Evropě řadí k průměru. Evropskými kávovými rekordmany jsou občané Lucemburska, kteří vypijí téměř 25 kg pražených zrn. Vyhlídky na oblíbený šálek kávy získávají aktuálně poněkud trpkou příchuť.

Kávovník, jehož domovský původ je v Etiopii, tam začíná ztrácet pevnou půdu pod nohama. A to doslova. Odborníci z londýnské botanické zahrady Kew Garden upozorňují na blížící se drama "V Etiopii a po celém světě opravdu, pokud nebudeme nic dělat, bude méně kávy, pravděpodobně bude chutnat hůř a bude stát víc," řekl Dr. Aaron Davis z Kew Garden. Etiopie je největší africkým vývozcem kávy, takže snížení vývozu a kvality bude mít přímý dopad na ekonomiku země.

kávové nápoje
kávové nápoje
iStock

Za posledních 36 let spotřeba kávy nabrala raketový růst. Zatímco v roce 1980 se spotřebovalo 4,9 miliard kilogramů, tak v roce 2016 to bylo už 9,5 miliardy kg. „Dodávka kávy vysoké kvality je vážně ohrožena klimatickými změnami, chorobami a škůdci, tlakem na půdu a nedostatkem pracovních sil - a poptávka po těchto kávě roste každým rokem. "Logickým výsledkem toho je, že ceny porostou zejména u nejkvalitnějších káv, které jsou nejvíce ohroženy, " říká pro BBC Dr Tim Schilling, ředitel World Coffee Research institute.

Scénář, který zpracovali odborníci z Kew Garden operuje s nárůstem teploty o 4 ° C v časovém horizontu 85 let. Výpočet je založen na scénáři, v němž emise skleníkových plynů zůstávají od současnosti až do roku 2100 vysoké, tak, jak to předpokládá práce vědců z Mezinárodního panelu o změně klimatu (IPCC). Co to znamená pro kávu v Etiopii? Snížení produkce kávy o 55%.

Co s tím?

Situaci je ale možno řešit, Vzhledem k tomu, že se jedná o horizont desítek let (do konce století), je možné zpracovat studie, jež by odhalily oblasti, které se naopak právě vzhledem ke změně klimatu mohou pro pěstování kávy začít hodit. Jedná se o místa, která doposud byla příliš chladná. Bohužel klimatické změny postihnou kávové plantáže i v dalších oblastech. „Za poslední tři roky jsme zaznamenali dešťové hladiny pod průměrem a plodiny trpí,“ potvrzuje nepříjemný trend brazilský pěstitel kávy Inacio Brioschi. Sucho, které postihlo Brazílii, zemi s největším objemem vyvezené kávy, mění skladbu kultivarů pěstované kávy, což má samozřejmě dopad na její chuť. Podle BBC se dlouhé sucho podepsalo na nižší úrodě bobulí hořké odrůdy Robusta.

Počasí a jeho změny budou mít, a mnohde už mají, tu více, tam méně, skryté dopady na náš každodenní život. A dost možná se promítnou i do ceny každoranního kávového rituálu.

Text: Topi Pigula

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama