29. listopadu 2017 10:28

Hořké potraviny nás umějí ochránit

Hořké látky obsažené v citrusových plodech působí proti zánětům.

Grapefruity a jablka jsou dnes sladší než bývaly, učiníme však lépe, jestliže oceníme příjemně nahořklé ovoce a zeleninu. Ty jsou zdravé a díky své chuti rovněž regulují chuť k jídlu, píše italský deník Corriere della Sera.

Chuť už není co bývala

Co se stalo se starými grapefruity, z nichž jsme vymačkávali natrpklou šťávu, takže mnohé z nás přešla chuť jíst dále? Díky komerčnímu výběru, křížení mezi druhy a metodám přeměny potravin hořká chuť téměř vymizela z našich stolů. Do supermarketů jsou dodávány červené grapefruity, které nejsou tak kyselé. Rajská jablíčka dnes obsahují asi dvěstěkrát méně své původně výrazné chuti a průmysl při přípravě ovocných džusů odstraňuje z plodů substance, které vyvolávají hořkou chuť.

Tyto volby nijak nepřekvapují, protože člověk odjakživa choval vůči hořké chuti podezření. Sladké je symbolem okamžité energie, slané slouží organismu k tomu, aby mohl fungovat, zatímco hořkost je varovným signálem, abychom potravinu nejedli. Mnohé přirozené látky s trpkou chutí totiž vyrábějí rostliny jako pesticidy, aby odradily bakterie a hmyz. Bohužel právě tyto látky, které některým druhům zeleniny a ovoce dodávají hořkou chuť, jsou jejich tajemstvím: ve vysokých dávkách mohou být nebezpečné a člověk se vyvíjel tak, že rozpoznával nebezpečí, ale v malém množství jsou velmi vhodné k tomu, abychom si udrželi zdraví.

Hořká chuť má smysl

Hořká jídla jsou zdravá právě proto, že jsou "toxická". Hořké látky obsažené v citrusových plodech působí proti zánětům, brokolice, zelí a kapusta působí proti rakovině. Tytéž látky působící proti nádorům se nalézají v zeleném čaji a čisté kakao, červené víno a káva mohou mít příznivé účinky právě díky svým trpkým substancím.

"Fytonutrienty (živiny rostlinného původu, které se nacházejí v ovoci a zelenině) pomáhají předcházet nádorům, protože narušují buňky: jsou zdravé právě proto, že jsou toxické," uvádí epidemiolog Adam Drewnowski z Univerzity Johnse Hopkinse v Baltimoru, který studoval protinádorové působení zeleného čaje, brokolice a červeného vína u silných kuřáků.

Jed Fahey, rovněž z této univerzity, tak trochu provokuje: "Jíst selektované ovoce a zeleninu nebo plody zbavené hořké chuti je totéž, jako jíst prázdné kalorie," říká. Rozhodně bychom si pro své dobro měli zvyknut tolerovat poněkud více trochu hořkou chuť i z toho důvodu, že fytonutrienty s nepříjemnou chutí jsou nejlepším regulátorem chuti k jídlu. "Jestliže vyloučíme ze svého jídelníčku hořké potraviny rostlinného původu, připravíme se nejen o látky užitečné pro naše zdraví, ale narušíme si schopnost konzumovat menší porce," vysvětluje Daniele Del Rio z Parmské univerzity.

Mohli bychom namítnout, že tím, jak byla z rostlin odstraněna hořká chuť, vzrostla jejich spotřeba, především u dětí. "Potraviny rostlinného původu mají rovněž nízký energetický obsah, obsahují vlákninu, vitamín C, ale jejich ozdravný účinek klesá, jestliže z nich odstraníme hořké fytonutrienty: naším cílem budiž tedy dávat přednost méně sladkým druhům ovoce a zeleniny," říká Adam Drewnowski

To není nemožné: káva a pivo se nám líbí, protože hořkou chuť přisuzujeme kofeinu a alkoholu, které chápeme jako odměnu. Tuto koncepci lze však aplikovat i na zdravější jídla. Nepříjemnou chuť můžeme spojovat s jinou, která nám vyhovuje, například doplňovat těstoviny kapustou nebo zelím. Můžeme si dopřát i aperitiv hořké chuti, který zvyšuje sekreci žaludečních šťáv a přispívá k trávení, abychom si tak zvykali na chuť, která není sladká.

ČTK

Topi Pigula

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom