Evropští čápi letos neodletěli do Afriky – stačí jim už jen naše smetiště

Evropští čápi mění své chování – a tentokrát na to nemá zřejmě vliv globální oteplování ale jiný aspekt lidského chování…
Čáp na skládce

Týká se to čápů ve Španělsku a Portugalsku. Tamní čapí populace bývala až do nedávna plně migrující: až do roku 1980 se všichni tamní čápi vydávali na migraci do Afriky. Jenže pak se něco změnilo a čápi začali zůstávat doma – v současnosti už Evropu neopouštějí skoro žádní…

Proč? Čápi si totiž podle ekologů vyvinuli závislost na zbytcích jídla, které snadno nacházejí na skládkách. Z elegantních lovců se tak stávají spíše tvorové živícící se podobně jako marabuové…

Čápům to zjevně prospívá; jejich počty díky změně chování rychle rostou – je to vidět například na portugalské populaci: na konci 20. století jich tam žilo asi 1200, dnes je to víc než 14 000. A asi 80 procent jich tráví zimu nikoliv v Africe, ale na místních skládkách.

Mladá harpyje

Opravdové harpyje: mýtičtí ptáci opravdu existují

 

Vědci to zjistili nejen z pozorování a odhadování, ale především díky GPSkám, které umístili na nohy několika desítek čápů. Jejich chování pak mohli sledovat několik let: výsledky byly šokující.

Skládky zcela změnily chování čápů: už nelétají k rybníkům, nepoletují nad krajinou – jen si z hnízda doletí na skládku a pak rovnou zpátky. Jsou pro zbytky jídel schopní doletět poměrně hodně daleko: někteří za kvalitními skládkami cestovali skoro 50 kilometrů.

Vědci zatím nevědí, jaké důsledky bude mít tato změna chování na další vývoj čápů.

Vrána v Černobylu

Tragédie v Černobylu: 26 let poté se ptáci naučili žít v radioaktivitě

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama