Cukrovarnický průmysl úmyslně tajil zdravotní rizika cukru – půl století!

Cukr je základem energie lidského žití. Ale všeho moc škodí.
Milujete "gumítky"?
Milujete "gumítky"?
Pixabay

Žijeme staré (zlo)zvyky

Před sto tisíci lety toužili naši prapředkové po energeticky bohatých potravinách plných solí, tuků a cukrů – jen ony dokázaly v náročném světě plném hladu a nebezpečných zvířat zajistit přežití. V dnešní době žijeme ve světě, kde nám nic takového nehrozí, vlastně se už ani nemusíme moc pohybovat, ale díky prastarým genům po těchto jídlech stále prahneme – a je to problém. Protože právě ony jsou jednou z hlavních příčin obezity, která je spojena s množstvím zdravotních potíží.

Americká vláda teprve nedávno aktualizovala svá zdravotní doporučení, v nichž radila lidem ohledně spotřeby cukru. Nově radí, aby se lidé potravinám příliš bohatým na cukry spíše vyhýbali, jeho konzumace totiž přináší množství rizik. Dvě nedávno vydané studie však upozorňují, že cukrovarnický průmysl si uvědomoval tato rizika, která cukr lidskému zdraví přináší, po dobu nejméně půl století. A celou tu dobu mlčel...

Sladíte?
Sladíte?
http://pixabay.com

Cukr je zlo - stará pravda

"Cukrovarnický průmysl nezveřejnil důkazy o škodlivosti cukru, které pocházely studií na zvířatech. Tyto práce dokazovaly, že jeho konzumace zvyšuje riziko ischemické choroby srdeční a také, že sacharóza byla zkoumána jako potenciální karcinogen," uvedli vědci.

Dnes je obchodní sdružení pro cukrovarnický průmysl v USA známé jako Asociace cukru, ale v šedesátých letech minulého století se jednalo o Nadaci pro výzkum cukru (SRF). Výzkumníci  Kalifornské univerzity v San Francisku vyhledávají staré záznamy a během několika posledních let odhalili důkazy o tom, že SRF skrývá svůj vlastní výzkum, který vrhá špatné světlo na celý byznys kolem cukru.

Karamelové hvězdy s ořechy
Karamelové hvězdy s ořechy
archiv Unilever

Jak už vloni odhalili vědci v článku, který vyšel v odborném časopise JAMA, první studie, která byla financovaná SRF tajně, vyšla již v roce 1967. Pomocí statistických metod, které dnes působí krajně podezřele, dokazovala, že neexistuje spojení mezi konzumací cukru a lipidy v krvi – což  hodnotitelé nyní tvrdí, že údaje značně zaujali, lipidy (tuky) v krvi. Tato studie se objevila v době, kdy o tomto vztahu debatovali vědci po celém světě – tato studie se úmyslně snažila zmást diskuzi. Dnes je toto spojení naprosto jasné a nesporné.

Jak se právě ukázalo v odborném časopise PLOS Biology, byl nalezen i další podobný zmanipulovaný vědecký projekt. Existoval mezi lety 1967 a 1971 pod názvem Projekt 259 - SRF v něm zkoumala, jak příjem cukru ovlivňuje trávicí systém krys.

Poté, co vědci zapojení do projektu zjistil, že existuje spojení s rakovinou močového měchýře, SRF ukončil financování projektu krátce před jeho dokončením. Výsledky nebyly nikdy zveřejněny.

Text: MK

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama