29. března 2013 06:00

Bobr, aligátor a papuchalk: zvířata, která můžete jíst i během půstu

Velký pátek – den, kdy se nesmí jíst maso. Až na bobra, ondatru, aligátora a občas i hovězí...

Pátek před Velikonocemi je dnem, kdy byste rozhodně neměli jíst maso. Tedy pokud jste věřící. Ale protože v mase je síla, vymysleli si naši předkové řadu důvtipných výmluv, aby si mohli na mase pochutnat.

Velký pátek je den, kdy se připomíná smrt Ježíše Krista na kříži. A současně je to den, kdy platí ten nejpřísnější půst. Ale ona se vždycky našla nějaká cestička, a to i s posvěcením těch největších církevních autorit.

Lahodný papuchalk

Papuchalkové jsou ptáci, kteří tak trošku připomínají tučňáky – žijí ale na severní polokouli. V 16. století rozhodly francouzské církevní autority, že maso tohoto mořského ptáka se smí jíst i na Velký pátek. Proč? Argument byl sice z dnešního hlediska zcela nesmyslný, ale tehdy přišel všem úplně logický: „Papuchalk žije většinu života ve vodě, takže by se dal považovat za rybu. A protože se ryby jíst na Velikonoce smí, nechť se jí i papuchalkové!“

Vypečený bobr

Můžeme za to poděkovat jezuitům, mistrům středověké logiky a bezchybné argumentace. Byli to totiž právě oni, kdo zařadil bobra mezi ryby. Právě bobří maso se tak stalo oblíbenou pochoutkou, na níž si mohli lidé pošmáknout v dobách půstů – a to s klidným svědomím, že nedělají nic špatného nebo proti svému svědomí. Bobr prostě civilizaci zachránil rovnou několikrát. Někteří historici totiž tvrdí, že nebýt bobrů, civilizace v Evropě by nikdy nezapustila kořeny. Proč? To se dočtete v tomto článku.

Masitá ondatra

Kdyby nebyly ondatry, museli by si je Američané asi vymyslet. Roku 1800 se ve Spojených státech křesťanské autority rozhodly, že maso ondatry je povolená velikonoční záležitost – ondatra přece žije vodě, tak patří mezi ryby. Sami biskupové si však zjevně nebyli úplně jistí, a tak do rozhodnutí přidali jednu pojistku: ondatra se smí jíst jen tehdy, pokud nic jiného k snědku není… Dá se říci, že ondatra plnila roli, kterou hrál v Evropě bobr…

Šťavnatý aligátor

Tento příklad dokazuje, že výmluvy nejsou jen záležitostí temného středověku. Od února roku 2010 se smí jíst na Velký pátek i aligátor. Rozhodl o tom arcibiskup New Orleans. Když se jeden z farníků arcibiskupa Greegoryho M. Aymonda ptal, zda se smí na Velikonoce jíst aligátor, odpověděl mu hodnostář takto: „Ano, aligátor je povolený velikonoční pokrm – patří totiž mezi ryby.“ A kdo jsme my, abychom se přeli s arcibiskupem… O tomto paradoxu informovala Katolická zpravodajská agentura.

Křehké hovězí

Myslíte si, že hovězí pečeně je s půstem neslučitelná? Omyl. Jedenkrát v dějinách došlo k tomu, že hovězí bylo povolené. Stalo se to roku 2000, kdy Velký pátek připadl na Den Svatého Patrika. A protože oslava tohoto irského světce se nemůže obejít bez hovězí pečínky, dali biskupové a arcibiskupové výjimečné povolení – „tak letos si na hovězím výjimečně pochutnejte, půst nepůst…“

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom