Amarouny na 100 způsobů: co se jí ve vesmíru

Jídlo je ve vesmíru jedním z největších problémů. Nesmí nadýmat, musí být lehké a hlavně musí dodat astronautům co nejvíc potřebných látek. Vypadá však dost nevábně.
Luxusní byla strava na palubě amerických raketoplánů. Astronauti si mohli pochutnat i na oříškách.
Luxusní byla strava na palubě amerických raketoplánů. Astronauti si mohli pochutnat i na oříškách.

V NASA mají dokonce celé specializované výzkumné středisko, které zkoumá vývoj a kvalitu vesmírných potravin.  Tato laboratoř se jmenuje Space Foof Systems Laboratory (SFSL) a je to místo, kde by chtěl pracovat každý nutriční specialista na světě.

Protože to, co se jinde jen tak popíše, to v SFSL rozeberou na molekuly, prozkoumají elektronovými mikroskopy a stokrát otestují. Protože vesmírné menu nesmí nikdy způsobit průjem, nesmí způsobovat ani větry.

Větry na ISS

Právě v SFSL vznikl na konci 60. Let studie, která měla změřit, jak nebezpečné je nadýmání ve vesmíru. Při rozboru větrů a dechu v dlouho uzavřeném prostoru vědci zkoumali, jak na to reaguje lidský organismus. Zjistili, že strava složená ze zeleniny a sóji, kterou NASA dříve astronautům doporučovala, je zcela nevhodná. Uvolňuje se při ní až padesátinásobek „rektálního vodíku“ – neboli větrů.

Pokud by množství „rektálního vodíku“ překročilo jistou hranici, mohlo by to způsobit na palubě, raketoplánu, vesmírné stanice nebo ve skafandru docela zásadní problémy. Vodík je totiž explozivní plyn, o čemž se přesvědčili tím nejhorším možným způsobem například cestující na palubě vzducholodi Hindenburg...

Pizza na Marsu

Strava je teď jedním z největších témat pro případnou cestu na Mars. Samotný let potrvá nejméně rok a půl, stejnou dobu cesta zpět. Celou tu dobu budou muset astronauti přijímat potravu, kterou si povezou. Vyslat zásobovací misi samozřejmě nepřipadá v úvahu.


NASA má v tomto ohledu už naštěstí dostatek zkušeností, a to díky misím na mezinárodní vesmírné stanici Všechny potraviny jsou sušené a musí mít nejméně dvouletou záruční lhůtu. To problém není – víc kompliakcí přináší to, že potraviny v beztížném stavu přicházejí o chuť, pak chutnají mdle a „nudně.“ Aby se jejich chuť oživila, budou se zřejmě na výpravě k Marsu některé potraviny i pěstovat, ideálně v hydroponice.  Astronauti si tam budou moci sami vypěstovat řadu přísad a vylepší si vědecky doporučené potraviny.


Přípravu těchto receptů má na starost dr. Maya Cooperová, jejíž tým už připravil asi 150 dobrot, které by si mohli astronauti po cestě na Mars připravit. Všechny budou bezmasé, rychle připravitelné a nenadýmavé. Jedním z pokrmů, které se velmi překvapivě skvěle osvědčily, je pizza. Dá se připravit s minimálními nároky vemi různorodě, udrží si chuť a zabere díky "placatému" tvaru jen minimum místa.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama