Nová studie ukázala, že čokoláda pomáhá rovnou proti několika smrtelným chorobám

Máte strach z cukrovky? Tak jezte čokoládu!
Čokoláda je lék - nejen proti cukrovce...

To že hořká čokoláda patří mezi dobroty, o tom nepochybuje snad nikdo. Ale že by se začala využívat jako léčivo při cukrovce? Nová studie publikovaná v British Journal of Nutrition staví černou čokoládu do řady mezi léčiva, která můžou hrát roli v inzulínové rezistenci a léčbě kardiometabolických poruch.

Několik vědeckých ústavů se spojilo, aby analyzovalo data celkem 1153 lidí ve věku 18–69 let. Cílem bylo zjistit jejich zdravotní stav vzhledem k diabetu, kardiovaskulárním chorobám a čokoládě. „Bylo zjištěno, že ti, kteří jedli 100 g čokolády denně – ekvivalent tabulky čokolády – měli sníženou inzulínovou rezistenci a zlepšené jaterní enzymy,“ píše vědecký web Science Daily. O kladných zdravotních dopadech konzumace čokolády se spekuluje už dlouho, takže bylo jen otázkou času, kdy se některý vědecký ústav pustí a podpoří dohady reálným výzkumem.

„S ohledem na rostoucí množství důkazů, včetně naší vlastní studie, je jasné, že produkty na bázi kakaa mohou představovat dodatečné dietní doporučení ke zlepšení kardiometabolického zdraví,“ tvrdí profesor Saverio Stranges, hostují na University of Warwick Medical School, která se na výzkumu podílela. Ale jako správný vědec, jenž chce mít svá data co nejvíce podpořena, dodává, že „pozorovací výsledky musí být podpořeny robustními důkazy dlouhodobých zkoušek“.

S hledáním dobrovolníků, kteří by se zapojili do dlouhodobého sledování s tím, že by denně měli sníst kousek opravdu kvalitní černé čokolády by zřejmě neměl mít problém. Vědci si libují v publikacích s dlouhými názvy. Na práci publikované v The British Journal of Nutrition s názvem Daily chocolate consumption is inversely associated with insulin resistance and liver enzymes in the Observation of Cardiovascular Risk Factors in Luxembourg study se podílelo celkem pět institucí. Potvrdili, že čokofilové mají aktivnější přístup k životu a zdravější jaterní biomarkery.

Čokoláda může být velmi zdravá, pokud je z kvalitních surovin. FOTO: Flickr.com, autor: EverJean

Čokoláda: starý poklad indiánských náčelníků

 

Ze studie The chocolate of tomorrow vypracované firmou KPMG vyplývá, že trh s čokoládou vede západní Evropa s 32 %, zatímco v závěru pelotonu je Australasie s pouhopouhými 2 procenty. „Každý národ preferuje jiný druh čokolády. V Brazílii se trh zásobuje především v období Velikonoc, kdy prodeje velikonočních vajíček šplhají až ke stu milionu kusů. Američané si zase oblíbili nezvyklé příchuti jako wasabi nebo slaninu. V západní Evropě bylo v roce 2011 deset procent čokolády určeno speciálně pro vegetariány,“ přibližuje podrobnosti web KPMG.

Lucemburská studie ukázala, že jedlíci čokolády byli mladší, fyzicky aktivní a měli vyšší úroveň vzdělání než ti, kteří tvrdili, že čokoláda není jejich denní pochoutkou. Zatím nejsou jasné všechny zdravotní účinky malého množství kvalitní hořké čokolády, nicméně je jasné, že trocha čokolády nejen že neublíží, ale naopak pomůže. Potvrdil to nejen celkový zdravotní stav sledovaných lidí, ale i jejich biomarkery sledovaných jaterních enzymů. Čokoláda budiž pochválena. I když i tady někdy méně znamená více. Průměrná spotřeba čokolády na jednoho Čecha se pohybuje mezi 5–6 kg. „To by mě zajímalo, kdo to jí za mě,“ povzdechla si paní Lenka M., která se snaží držet štíhlou linii a čokoládu v mezích „rozumné“ spotřeby.

Text Topi Pigula

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama