27. září 2013 06:00

Sršni zabili v jediném městě už 18 lidí. Co se to děje v Číně?

Čína roste ekonomicky jako nikdy předtím. Za tento zázrak ale platí stále většími konflikty mezi lidmi a přírodou...

Tohle není zpráva o nějakém novém filmu, ale suchý popis situace v čínském městě An-kchang. Během posledních pár týdnů tam sršni začali útočit masově na lidi – a 18 osob na tato pobodání dokonce zemřelo.

Co se v An-kchangu opravdu děje, není úplně snadné zjistit. Ale podle seriózních zdrojů, jako je britský Guardian, jde o největší pohromu tohoto druhu vůbec.

Nejvíc útoků sršňů na lidi se v tomto městě ležícím v provincii Šen-si odehrálo na jeho okraji, ale k řadě z nich došlo i v centru. Městské úřady nechaly za posledních několik dní zlikvidovat stovky velikánských sršních hnízd, ale zdá se, že ani to nestačí.

Sršně člověka pronásledují i 200 metrů

Lidé umírají na anafylaktický šok – tedy na extrémní, život ohrožující alergickou reakci těla proti sršnímu jedu. Jak taková smrt vypadá? Vyplavení přehnaně aktivního hormonu způsobí roztažení cév celého těla a do srdce se přestane vracet krev. Postupně začne klesat krevní tlak a zvyšovat tep. Hrozí riziko udušení, a to ze dvou příčin. První je, že můžou vzniknout otoky v dýchacím ústrojí. Druhou je, že postižený dostane astmatický záchvat, který vede ke zužování průdušek. Jedná se o nesmyslnou obrannou reakci, kdy se tělo snaží zabránit vdechování nebezpečné látky.

Podle čínských úřadů taková smrt hrozí každému, kdo je bodnut více než třiceti sršními žihadly. Asi nejhorší však je, že nikdo zatím netuší, co takovou nevídanou sršní agresivitu rozpoutalo. Podle čínského deníku South China Morning Post sršni na lidi útočí bez vyprovokování – a když člověka napadnou, pronásledují ho někdy i 200 metrů…

Jedna z teorií, které už vznikly, říká, že za sršní agresivitu může extrémně horké léto, jiní experti je dávají do souvislosti s narušením nějakého přírodního procesu nebo ekosystému, k němuž v okolí An-kchangu mohlo dojít.

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom