18. dubna 2013 06:00

Skrývá se pod hladinu jezera starověké město? Záhadný nález v Izraeli

Co je zač podivná stavba na dně Genezaretského jezera? Vědci přišli s radikálními hypotézami.

Kamenný pahorek na dně Genezaretského jezera je hádankou pro vědce. Je očividně dílem lidských rukou – k čemu měl ale sloužit? Nad původem a významem kuželovitého útvaru si lámou hlavu archeologové, napsal internetový magazín Live Science.

Předmětem jejich zájmu je útvar z velkých, neopracovaných čedičových bloků o průměru 70 metrů v základně a výšce zhruba deseti metrů. Celkovou váhu kamenů odhadují experti až na 60 000 tun.

Kamenná struktura podle nich neodpovídá žádným přírodním útvarům, proto se na ni musí pohlížet jako na dílo lidských rukou. Vzniknout prý mohlo před více než 4000 lety a jeho stavba bezpochyby byla pro tehdejší lidi velkým a namáhavým výkonem, soudí archeolog Izchak Paz.

"Je logické, že ten útvar pochází ze třetího tisíciletí před naším letopočtem, protože právě z této doby byly ve stejné oblasti objeveny další velké kamenné struktury," řekl Paz magazínu Live Science. V těchto případech prý šlo pravděpodobně o zbytky opevnění.

Objev století: archeologové našli nejstarší přístav světa

Kamenný útvar byl poprvé lokalizován v roce 2003 při průzkumu dna Genezaretského jezera pomocí echolotu (ozvěnového hloubkoměru) a později ho prozkoumali potápěči. Jeho význam není ještě jasný. Není vyloučeno, že ho až postupem doby zalila stoupající hladina Genezaretského jezera.

ČTK

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky Izrael jezero LiveScience Galilejské jezero

Populární filmy na Prima Zoom