Rozeznáte je? Není slon jako slon! Naučíme vás to

Rozeznáte od sebe slona afrického a indického? Tady je návod, jak na to!
Africký slon

Narození nového slůněte v pražské ZOO oživilo zájem o tyto chytré chobotnatce. Je to jen dobře, neboť jako tzv. vlajkový druh pomáhají chránit celé ekosystémy. Nejde přece chránit slona jako druh bez ochrany prostředí ve kterém žije. Ani odchovy v ZOO, mezi které se aktuálně hrdě hlásí i ta pražská, druhovou ochranu nespasí. Než se z vás na základě níže napsaných řádků stanou "odborníci na slony" (a skutečně pak na první pohled poznáte slona idnického od afrického, podívejte se na nový pražský přírůstek online zde.

Když na fotografii uvidíte slona, dokážete na první pohled říct, zdali jde o slona afrického nebo jeho asijského příbuzného? Na první pohled vypadají stejně, ale my vám odhalíme několik jednoduchých znaků, díky kterým je bezpečně rozlišíte na první pohled.

Slon! Už jen při vyřknutí tohoto slova se v mozku vyloupne představa mohutného zvířete, které sloužilo lidem jako mazlíček, tahač dřeva, symbol moci i mistr popravčí. Lidé slonům naopak „posloužili“ jako nelítostní lovci, kteří je ve své touze po slonovině dotlačili až na samou hranici přežití. Dnes jsou sice stále někde lovnou zvěří, ale zároveň velkým tahákem zoologických zahrad a cirkusů. I pod cirkusovou plachtou můžete poznat, na kterém z kontinentů byl vystupující slon původně doma.

Makris a slon

VIDEO: Zastřelil slona a chlubí se tím. Co je to za člověka?

Profil těla: Pokud vidíte slona z boku, tak už samotný obrys těla vám napoví, o jaký druh jde. Slon africký má hřbet rovný nebo mírně vyklenutý a hlava s ním je víceméně v jedné rovině. U slona indického je hřbet výrazně vyklenutý a hlava bývá položená níž.

Chobot: Orgán, po němž je celá skupina chobotnatců pojmenována, je vlastně srostlý nos s horním pyskem. Jedná se o neuvěřitelně obratný orgán, přičemž i on má na sobě identifikační znak. Jeden citlivý „prstík“ pomáhající k uchopení předmětů má chobotnatec z Asie, „Afričan“ má prstíky dva.

A tady názorně obrazem: toto jsou sloni indičtí:

Kly: Sloní samec toulající se africkou savanou s mohutnými kly a akáciemi v pozadí – to je fotografický sen mnoha cestovatelů a turistů. Jenže v Africe hrozí drobné nedorozumění. Kly mají na rozdíl od svých asijských bratránků i samice. Sloni indičtí mají kly výrazně menší. Tyto přeměněné horní řezáky často chybí slonům ze Srí Lanky.

Čelo: Při detailnějším pohledu na čelo slona si nelze nevšimnout výrazného hrbolu. Pokud má slon jen jeden (a často bývá nevýrazný), máte před sebou afrického zástupce, dvěma hrboly se pyšní slon indický.

A tady názorně obrazem – toto jsou sloni afričtí:

 

 

Uši: Teploty na černém kontinentu vedly k tomu, že se u afrických slonů vyvinuly větší uši. Cirkulace krve v boltcích totiž slouží k ochlazování, což je v Africe více potřeba. Velké a kulaté uši zdobí hlavy slonů afrických, malé a trojúhelníkové mají na hlavách sloni indičtí.

Sloní nej:

  • Sloni jsou největší žijící suchozemští savci
  • Při narození váží okolo 100 kg
  • Samice slona je březí 20 až 22 měsíců, což je nejdelší doba březosti u suchozemského zvířete
  • Nejtěžšího slona o váze 12 000 kilogramů zastřelili v Angole roku 1974

Topi Pigula

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama