Osmdesát procent tučňáků brzy vymře. Co za to asi může?

V tomto století vymře nejméně 120 000 tučňáků císařských. Zbude jich tak jen hrstka…
Rodina tučňáků císařských

Až do roku 2050 bude největších tučňáků světa přibývat – a docela hodně. Ale pak přijde krize, která jejich počet sníží na pouhých 20 procent současného stavu. Předpovídá to nová velká studie vypracovaná experty z British Antarctic Survey.

Za extrémní pokles počtu tučňáků může globální změna klimatu, ale celý proces není zdaleka tak jednoduchý, jak by se mohlo zdát. V místech, kde tučňáci žijí, totiž mořského ledu přibývá. To by na první pohled mohlo tučňákům pomoci – ale opak je pravdou.

Tučňáci totiž prakticky nemění svoje hnízdiště. A tak když přibude rychle hodně ledu, musí se k moři, a tedy k potravě dostávat na mnohem delší vzdálenosti. A to znamená, že matky (ano, matka loví, otec se stará o mladé) nestihnou dojít s potravou k potomkům včas – na cestu k oceánu a zpět prostě nebudou mít dostatek energie.

FOTO: Thinkstock

Cenzurovaní tučňáci: vědci 100 let odmítali psát o jejich sexuálních zvycích

Navíc tenké kry, které přibývají, jsou extrémně nestabilní, takže stoupá riziko, že se tučňákům při lovu něco stane. Phil Tratham, který se na studii podílel, ale připouští, že se vědci mohou mýlit. Je samozřejmě možné, že tučňáci i další zvířata se dokážou změnám klimatu přizpůsobovat mnohem lépe, než se domníváme. Ale to uvidíme už za pár let – sázky jsou však vysoké…

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama