FOTOGALERIE: Překvapivá krása terejů

Příroda je prostě dokonalá a terej je toho jasným důkazem.
Terej bílý nad hnízdem
Terej bílý nad hnízdem
Foto: Topi Pigula

Terej bílý (Morus bassanus) obývá nepřístupné útesy na březích severního Atlantiku a Tichého oceánu. Elegantní letec a pták je jako stvořený pro půvabné fotky.

Za klidného počasí se tito elegantní letci pohybují pomocí mohutného a pravidelného mávání křídel, ale jakmile se zvedne silný vítr, začnou využívat proudění vzduchu a plachtěním se nechají unášet větrem. Obecně se o nich tvrdí, že jsou neuvěřitelně věrní svému partnerovi, nicméně „celoživotní věrnost“ zná příroda poměrně výjimečně.

Odvážní lovci

Terejové jsou lovci, kteří na svou kořist útočí střemhlavým letem z výšky, kdy získají rychlost 60 až 90 km/h. Jejich ostrý zrak je schopný rozlišit hejno ryb z výšky až 40 metrů. Pod hladinou ryby polykají, takže jejich prázdný zobák po lovu stál zřejmě za přezdívkou „Fou do Bassan“ čili „Blázen z Bassanu“. Tu získali od francouzských rybářů, kteří nechápali, proč je lov „neúspěšný“. Ale jednalo se o mýlku, jak vědí miliony makrel, sledů, tresek, smačků nebo třeba olihní. Velká křídla terejům zabraňují vzlétnout z pevné země, ideální start je ze skalního útesu, kde hnízdí a přespávají, nebo o něco horší z vodní hladiny.

V roce 1970 byla celková populace odhadována na 200 000 párů. Pokusy, při kterých se nechávali terejové hnízdit jen v malých skupinkách, selhaly, pravděpodobně hraje důležitou roli pro úspěšné vyvedení mláďat i sociální kontakt mezi ptáky uvnitř kolonie. Jsou velmi společenští v době hnízdění, vytvářejí velmi husté kolonie. Na moři žijí ptáci v menších skupinkách a chovají se tam velmi tiše. V době hnízdění ale tito ptáci spolu hodně komunikují pomocí hrdelních zvuků, vydávaných v pravidelných intervalech.

Oblast hnízdění terejů je omezena převážně na oblast Atlantiku a Severního moře. V Severní Americe se nachází pouze 6 hnízdišť, a to na v zálivu Svatého Vavřince. Mezi nimi je na světě největší kolonie terejů s více než 60 000 páry na ostrově Bonaventure. Další kolonie se nacházejí britských ostrovech, na Islandu, v Norsku a ve Francii v Bretani na souostroví Sept-Îles (Côtes-d'Armor), na ostrově île Rouzic. Na poloostrově Saint-Kilda ve Skotsku hnízdí cca 119 000 ptáků. V Bretani se odhaduje počet terejů na 52 000 na ostrově Rouzic, čeští fotografové jezdí obdivovat tereje na německý ostrov Helgoland.

Hnízda leží vedle sebe opravdu natěsno, že se hnízdící ptáci navzájem dotýkají, když se protahují. Snůška obsahuje jediné vejce, na kterém sedí oba rodiče 43 až 45 dnů. Zvláštností je, jak ptáci "sedí" na vejcích. K udržování dostatečné teploty používají své velké nohy, roztaženými plovacími blánami pták (jak samička tak samec) zakryje vejce i později potomka a chrání jej proti nepřízni počasí.

O tom, že jde skutečně o velmi elegantní a fotogenické ptáky, se můžete přesvědčit v naší fotogalerii.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama