Američani zjistili o pandách něco, co ani Číňani zatím nevěděli!

Pandy jsou podle amerických vědců družnější, než se myslelo.
Panda obědvající

Pandy velké nejsou tak nespolečenské, jak se lidé dlouho domnívali. Zjistili to američtí vědci z Michiganské státní univerzity (MSU), kteří po dva roky sledovali skupinu těchto vzácných zvířat v jedné přírodní rezervaci v jihozápadní Číně. Se svolením čínské vlády jim nasadili na krk obojek s GPS lokátorem, vysílajícím každé čtyři hodiny, napsal britský list The Independent.

Skupina pěti pand, tvořená třemi dospělými samicemi Pchan Pchan, Mej Mej a Čung Čung, mladou samicí Lung Lung a mladým samcem Čchuan Čchuanem, žila pod drobnohledem vědců od roku 2010 do roku 2012. Výsledky sledování byly překvapivé. Tři pandy – Čchuan Čchuan, Mej Mej a Lung Lung – trávily spoustu času blízko sebe ve stejné části džungle. "Může to být důkaz, že pandy nejsou takoví samotáři, jak se myslelo," řekl spoluautor výzkumu Ťin Tung-čang.

Pandy velké nás stále překvapují

Pandy Čchuan Čchuan, Mej Mej a Lung Lung se scházely na jaře, mimo podzimní sezonu páření. Vědci proto soudí, že nešlo o součást námluv. "Pandy někdy byly od sebe deset, maximálně 20 metrů, což naznačuje, že o sobě vzájemně věděly," uvedla Vanessa Hullová z MSU.

 

Doba, kterou pandy trávily pospolu, což bylo často i několik týdnů, navíc ukazuje, že nešlo o žádnou anomálii. "Je teď jasné, že to nebyla žádná náhoda. Pozorovali jsme, že pandy byly na stejných místech. Nikdy bychom nečekali, že to bude po tak dlouhou dobu a v tuto část roku," dodala Hullová.

Vědci kromě toho zjistili, že samec Čchuan Čchuan se potuloval na větším území než ostatní, což je vedlo k závěru, že si před sezonou námluv "mapoval" okolní samice a značkoval si své teritorium. Zatímco ostatní pandy se pohybovaly na zhruba pěti kilometrech čtverečních, Čchuan Čhchuanovy výpravy obsáhly sedm kilometrů čtverečních.

Výzkum potvrdil, že pandy většinu dne spí nebo jedí. Data z GPS lokátorů ale také ukázala, že pandy si pamatují, co jim chutnalo, a na ta místa se pravidelně vracejí.

Obojek, který vědci pandám nasadili, vážil něco přes jedno kilo. Zaznamenával, kde se zvířata přesně nacházejí, a také jejich aktivitu – přesněji každých pět minut pohyb hlavy. Obojek byl navržen tak, aby po dvou letech sám odpadl.

Panda velká: symbol záchrany ohrožených zvířat

Panda velká patří k nejohroženějším živočišným druhům na světě. Tento medvědovitý savec žije pouze v Číně, zejména v provincii S'-čchuan na jihozápadě země. Ačkoli Peking zvířata přísně chrání a v poslední době vytvořil 27 nových rezervací, čelí pandí populace dál hrozbě vyhynutí kvůli narušenému přírodnímu prostředí. Podle čínských úřadů je nyní zvířat celkem 1846.

ČTK

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama